Zoo Dochodo Sürdürülebilir Zoolojik Adası
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Güney Kore'nin sıfır enerjili zoolojik ada önerisi, geliştirme biçimini ve kullanım arzusunu daha akıllı bir şekilde ayarlamak için altyapı mühendisliği stratejisini mimari tasarım stratejisiyle harmanlıyor. Gelişmemişi geliştirme zorluğuyla karşı karşıya kalındığında, şu soru ortaya çıkıyor. Üretkenliği ve verimliliği en üst düzeye çıkarırken gelişmeyi nasıl en aza indirilebilir?
JDS Architects kentsel yeşil kemerleri, bir tür kentsel planlama stratejisi ve tarihsel olarak kalkınma üzerinde pasif bir kısıtlama işlevi gören kentsel altyapı örneklerini inceledi. Stüdyo sadece bir geliştirme avantajı sağlamak yerine, yeşil kemerlerin kalkınmaya odaklanmasını ve çevrelerindeki ekosistemleri güçlendirmesini sağlıyor. Şehirlerden doğaya nakledilen yeşil kemerler, sürdürülebilir altyapı görevi gören, uzunlukları boyunca gelişmeyi sağlayan ve çevredeki doğanın ekolojik sağlığını iyileştiren makinelerdir.
Adadaki tüm insani gelişmeyi toplayan, organize eden ve dağıtan ağdır. Bunlar sadece güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve dalga enerjisi dönüştürücüleri değil, aynı zamanda binalar, yollar, toplu taşıma, bisiklet yolları, su depoları ve atık bertarafı da dahildir. Yerin altına gömülü altyapı veya yalnızca tek bir görevi yerine getiren altyapı değildir.
Bu birden fazla işlevi yerine getiren ve kendisi bir konut, hizmet alanı olan uygun ve aktif bir altyapıdır. Tasarlanmış yapı büyüktür ve muhtemelen dışarıdan da görülebilir. Ancak aynı zamanda akıllıdır. Yeni verimlilikleri arttırıyor ve mimari, altyapı ve doğa arasında kapsayıcı bir değiş tokuş ekolojisi başlatıyor.