42. Sayı Editörden...

‘Düşüncenin doğasında iletilmek vardır, yazılmak, konuşulmak, gerçekleştirilmek. Düşünce çimen gibidir, ışığı arar, kalabalıkları sever, melezlenmek için can atar, üzerine basıldıkça daha iyi büyür.’’  Ursula K. Le Guin

Görsel: Vincent Willem van Gogh - Green Wheat Fields, 1890

Zemheri soğukları başladı, soğuklarla birlikte doğa takvimi de buna işaret ediyor… Güzel şeylerin olması için yeni bir yıl değil yeni bir dünya gerekiyor diye düşünenlerdenseniz öncelikle umudun sonsuz teorileri ile umut etmeyi elden bırakmamalıyız. Ki her şey onunla başlıyor. 2018 e veda etmenin mi 2019’a merhaba demenin mi daha heyecan verici olduğu şüphesiz tartışmaya çok açık. Öyle ya yeni yıl şansı en çok dilediğimiz, tekrar ve tekrar tüm dünyaya güzelliklerin ve sevginin egemen olmasını temenni ettiğimiz bir dönüm her zaman… Dileriz hayatlarımızda yıldız ışıltıları ile dolu bir yılı selamlamış olalım…

Biz her yıl bu vakitlerde karın yağmasını arzularken, zemherinin bile gelişini geciktiren bir büyük problemimiz var. Bu problem bizleri hayıflanmaktan öteye gitmediğimiz bir pasif eleştiriye itse de Polonya’nın Katowice kentinde gerçekleştirilen COP 24’ de konuşan İsveçli İklim aktivisti Greta iklim değişikliğini durdurabilecek son nesil olduğuna dikkat çekerek tüm dünyadaki gençleri iklim için harekete geçmeye çağırıyor… 15 yaşındaki iklim aktivisti Greta… Kimimiz yeryüzünü kurtaracak büyük hareketler beklerken Greta’nın bu seslenişi her yerde yankılanması gereken bir çağrıydı. Yeryüzünü bu tehlikeyle baş başa bırakmadan önce, bir başka yerde ama aynı zamanda insanoğlu başka bir gezegenin seslerini dünyamıza taşıdı. Insight farklı olarak Mars’ta yaşam belirtisi olup olmadığını değil gezegenin nasıl oluştuğunu ve nasıl değiştiğini anlamaya çalışacak. Peki biz Dünya’nın nasıl oluştuğunu, en önemlisi nasıl değiştiğini anlayabildik mi? Bu iki haberin varlığı bu noktada çok değerli; bıraktığımız izlere dair bize bir sorgulama ve düşünme fırsatı tanıyor. Dünya’da böyle melezlenmek için can atan güzel hareketler olurken İstanbul’da da  ‘‘Yedinci Kıta’’ başlığıyla yola çıkacak olan 16. İstanbul Bienali odağına insanlığın yarattığı doğal ve kültürel atıkları alarak, sanatçılar, düşünürler, antropologlar ve çevrecilerle birlikte sanatın güncel durumunu inceleyecekler…  Düşüncenin, bilimin ve doğanın kurgularına bir de sanatçılar tepki verecekler bu çalışmalarla…

Bizler basın yayın sektörü ve bir dergi olarak, tüm bu organize yaşam döngülerinde belki dünyayı değiştiremeyeceğiz; ama ilham olabiliriz... Bu yüzden elinize aldığınız 42. Sayımızda yeryüzüne fırlatılmış çimen tohumları gibi ışığı aramaya devam ediyoruz… 

Bu sayımızda; Yenilikçi ve inovatif zemin kaplama çözümlerini Malzeme & Yöntem & Uygulama bölümünde Unigen Sponsorluğunda hazırladık. Kurum ve projeyle ilk buluşma noktası olan ve projelerinin hikayelerinin başladığı yer olan Satış Ofisi dosyasını Arkiteam Mimarlık, Studio Vertebra, Gönye Tasarım ve RSG İç Mimarlık’ın değerli katkılarıyla hazırladık.

Mimari Bakış Bölümünde; Tasarım Atlas Mimarlık (Burçin Gürbüz), Yoo Mimarlık (Alparslan Özarpat), Sabri Paşayiğit Architects (Sabri Paşayiğit) ve Dilekci Architects (Durmuş Dilekci), Sinan Kafadar (Metex Design) oldukça farklı ve keyifli söyleşilerle yer aldılar. Ekodizayn bölümünde ise ünlü tasarımcı Defne Koz’un Koz Susani Design markası ve AGT için tasarladığı yeni ürün hakkında yaptığımız röportaj bulunmakta. 

Mercek altına aldığımız Yapıda Ahşabın Kullanım Alanları bölümünde Pulver farklı bir malzemeye işaret ediyor ve bizi Ahşap kapılarda kullanılan Powcoat ile tanıştırıyor. 

Daha fazlası sayfalarımızda sizi bekliyor.  Keyifli okumalar…


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)