COP31 Öncesi Yeşil Bina Gündemi Ankara’da Masaya Yatırıldı

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından Ankara’da düzenlenen COP31 Binalar ve Şehirler Çalıştayı’nda, sürdürülebilir yapılaşma ve şehirlerin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı ele alındı. Kamu, özel sektör ve akademi temsilcileri; binaların enerji ve karbon performansından şehir ölçeğindeki dönüşüme kadar uzanan başlıklarda sorunları ve çözüm önerilerini çalışma masalarında değerlendirdi.

COP31 - CEDBİK Başkanı Emre Ilıcalı
CEDBİK Başkanı Emre Ilıcalı

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliği yapacak olması, binalar ve şehirler alanındaki iklim hedeflerini hızlandırmak açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. ÇEDBİK’in Ankara’da gerçekleştirdiği çalıştay da bu sürece katkı sunmayı ve farklı paydaşların deneyimini ortak bir zeminde buluşturmayı amaçladı.

İLBANK Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emre Ilıcalı, COP31’in Türkiye açısından yalnızca uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmak anlamına gelmediğini, aynı zamanda binalar ve şehirler alanındaki iklim hedeflerini hızlandırmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Ilıcalı, binaların enerji ve karbon performansının sürdürülebilir ve dirençli şehirlerin oluşturulmasında belirleyici bir rol oynadığına dikkat çekerek, çalıştayın temel hedefinin farklı sektörlerin bilgi ve deneyimini ortak bir zeminde buluşturmak olduğunu ifade etti.

YES-TR Yarışmasına 1.000’i Aşkın Başvuru

Çalıştayın açılış panelinde, COP31 sürecinde sürdürülebilir binalardan şehir ölçeğindeki dönüşüme uzanan farklı başlıklar ele alındı.

Dr. Emre Ilıcalı’nın moderatörlüğündeki panele GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi Başkanı H. Namık Sandıkçı ile Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kaçar katıldı.

Panelde yeşil bina uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yapı sektörünün iklim değişikliğiyle mücadelede üstlenebileceği rol öne çıktı.

H. Namık Sandıkçı, COP31 kapsamında yürütülen yarışmaya ilişkin bilgi vererek, başta YES-TR ve YES-INT olmak üzere yeşil bina uygulamalarını teşvik etmeyi amaçlayan yarışmaya 1.000’in üzerinde başvuru yapıldığını açıkladı.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, gayrimenkul sektörünün iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolüne ve GYODER’in bu alandaki çalışmalarına değinirken, Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kaçar ise COP31 süreci ile yeşil bina uygulamalarını mimarlık meslek örgütünün perspektifinden değerlendirdi.

Sorunlar ve Çözüm Önerileri Aynı Masada

Çalıştayın ana bölümünde katılımcılar iki oturum halinde çalışma masalarında bir araya geldi. İlk oturumda mevcut durum ve karşılaşılan sorunlar değerlendirilirken, ikinci oturumda çözüm önerileri ve uygulanabilir adımlar üzerinde duruldu.

Kamu, özel sektör ve akademi temsilcilerinin katkısıyla yürütülen çalışmaların sonunda her masanın moderatörü, öne çıkan tespitleri ve önerileri katılımcılarla paylaştı.

Çalıştayda ortaya çıkan sonuçların, ÇEDBİK tarafından hazırlanacak kapsamlı bir raporla kamuoyuna sunulması planlanıyor.

Kamu ve Sektör Temsilcileri COP31 Sürecini Değerlendirdi

Çalıştayın açılışında ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, YES-TR’nin Türkiye açısından sunduğu fırsatlara ve Bakanlığın bu alandaki çalışmalarına değindi.

İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer de COP31’in Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

ÇEDBİK, çalıştaya katkı sunan kamu kurumlarına, katılımcılara ve etkinlik sponsoru Saint-Gobain’e teşekkür ederek sürdürülebilir binalar ve dirençli şehirler alanındaki çalışmalarını COP31 sürecinde de sürdürmeyi hedeflediğini bildirdi.

Ankara’daki çalıştay, COP31 öncesinde bina performansı, yeşil bina uygulamaları ve şehirlerin iklim değişikliğine uyumu konusunda farklı paydaşların aynı masa etrafında buluştuğu bir hazırlık zemini oluşturdu. Çalıştay sonuçlarının raporlaştırılmasıyla birlikte, ortaya çıkan önerilerin COP31 sürecindeki politika ve uygulama tartışmalarına katkı sunması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir