Ahşapla İnşa Etmek İçin 4 Neden
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Yüzyıllar boyunca, beton ve çelik yapılar yaygınlaşmadan önce tercih edilen yapı malzemesi ahşaptı. Şimdi sürdürülebilir alternatiflere duyulan ihtiyaç ve ahşap inşaatın getirdiği hızlı teknolojik gelişmelerle, ahşap inşaat yapmak için daha iyi bir zaman olmamıştı. İşte bunun nedenleri aşağıdaki gibidir.
1. Sürdürülebilir
Ahşap ve diğer organik malzemeler karbondioksiti depolayabilen tek yapı malzemeleridir bu nedenle, onları işlemek için gereken enerjiyi hesaba kattıktan sonra bile negatif karbon ayak izine sahiptir. Beton ve çelik ile karşılaştırıldığında ahşap konstrüksiyonun somutlaşmış enerjisini birçok kez tutar. Bu ürünleri geri dönüştürmek karbon ayak izini azaltabilir ancak bunları yalnızca ahşap ortadan kaldırabilir.
Sürdürülebilir ormancılıktan öğütülen kereste - örneğin FSC veya PEFC sertifikalı - aynı zamanda tamamen yenilenebilir olan tek büyük inşaat malzemesidir. Dünya çapında talepteki artışı karşılamaya yetecek kadar kereste rezervi var. Örneğin, Avrupa ve Kuzey Amerika ormanlarının büyüme oranı, şu anda hasat edilen oranın çok üzerindedir.
2. Verimli
Ahşap konstrüksiyon inşaat süresini geleneksel beton konstrüksiyona kıyasla yaklaşık üçte bir oranında azaltır. Prefabrike ahşap yapının montajından sonra ahşap hava direncine sahiptir ve kuruma veya sertleşme süresi gerektirmediğinden bu nedenle inşaattan hemen sonra iç mekana monte edilebilir. Prefabrikasyon inşaat sürecini hava olaylarının belirsizliğinden kurtarır ve kış aylarında bile inşaatın kolay yapılmasını sağlar.
Ahşapla inşa etmek geleneksel inşaattan daha pahalı olmak zorunda değildir ve aslında paradan bile tasarruf edilebilir. Özellikle prefabrike ahşap yapıların inşa süresinin kısalması, genel inşaat maliyetlerini düşürür. Ahşap doğrudan açığa çıkabilir, bu nedenle duvar ve tavan yüzeylerine bir üst katman eklemeye gerek yok. Hafif bir inşaat malzemesi olarak ahşap daha zayıf zeminde daha az temel ile daha yüksek inşa edilebilir.
3. Güvenli
Ahşap yapı beton ve çelik yapılar kadar güvenlidir ve uzun vadeli sağlık yararları sunar. Ahşabın tahmin edilemeyecek şekilde yanıcı bir malzeme olmasının çok ötesinde hesaplanabilir bir yanma süresi ve doğuştan gelen alev geciktirici özellikleri var. Ahşabın yüzeyinde oluşan kömür tabaka aslında yanma sürecini yavaşlatır ve yangında çökmeye karşı koymak için ek bir işlem gerektirmez. Oysa çelik, ısı altında hızla deforme olmaya başlar ve beton uyarı vermeden çöker.
Ahşap bir evde yaşamak genel sağlığı iyileştirir ve sakinleri geleneksel yapı malzemelerine göre önemli ölçüde daha az toksine maruz bırakır. Ahşaba maruz kalmanın kalp atışlarını rahatlattığı ve hasta insanların iyileşme sürelerini iyileştirdiği kanıtlanmış. Ahşabın doğal olarak oluşan antibakteriyel etkisi, zihinsel sağlık yararlarına ek bir hijyenik avantaj sağlar.
4. Güzel
Ahşap yapı, malzemedeki estetik ve yapısal niteliklerin birleşimi nedeniyle benzersiz tasarım olanakları sunar. Ahşap konstrüksiyon sadece güçlü çevresel avantajlara sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda kendi tasarım hareketi de üretmiş. Çok çeşitli ahşap türleri sonsuz olanaklar sağlar. Ahşap mimari, hem standartlaştırılmış hem de serbest biçimli mimaride hayranlık uyandıran zarif yapısal çözümler yaratır.
Ahşap, mimariye eksiksiz bir duyusal deneyim sağlayan doğal bir malzemedir. Onun ayırt edici nitelikleri -sıcaklık, dokunma hissi, koku- neredeyse evrensel olarak takdir edilir. Bir odadaki nemi düzenleme kabiliyeti ile ahşap aynı zamanda iç mekan hava kalitesini ve iklimini de iyileştirir. Ahşap mimari, doğal ve yapılı dünyalar arasında köprü kurarak, günlük yaşamda doğa ile kalıcı bir bağ oluşturur.