Çölün Kum Tepelerinde Fütüristik Mimari
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Moğolistan'ın Güney Gobi Çölü'nde, Margot Krasojevic Architects tarafından SIAC için tasarlanan bir bina, kum tepelerindeki hareketsiz monolitik mimariyi araştırıyor. Sand Drift Proving Ground, çevresiyle uyum sağlayarak yerel iklime uyum sağlıyor. Tasarım, sahada çöl rüzgarları tarafından savrulan malzemelere benziyor. Kullanımdayken arazide yükselecek ve hareketsizken kar ve kumun altına gömülür.
Bu gömülü çöl binası hareketle etkinleştirilir. Yapı tortul kayaçların derinliklerinde bulunan hareketli kumla örtülür veya açığa çıkar. Bu tüneller, sel bölgeleri ve araç sınırlarını test etmek için çeşitli yüzey ve zemin eğim göstergeleri dahil olmak üzere arazi aracı testleri için yapılmış. Ayrıca SIAC arabaları tarafından desteklenen test pisti tasarımında üç bölge bulunuyor; burulma engelleri, dönüş yolları ve yüzey reaksiyonudur.
Ayrıca dayanıklılık, manzara ve ekipman için kaydırakların yanı sıra yapay deniz uçağı daldırma ve donma bölgeleri de bulunuyor. Binanın kendisi yapay bir peyzajdır. Güneş ve piezoelektrik mühendisliğini kullanarak ortamı simüle eder ve farklı sürüş koşullarını taklit ediyor. Yol yüzeyleri, araçların karda, buzda ve ıslak ve kuru asfaltta nasıl performans göstereceğini test eder.
Yapının ana yapısı kısmen çöl ana kayasına gömülü, ekstrüde bir beşik tonozdur. Yer altı ortamını yukarıdaki havadan daha serin tutar. Moğol çölü -30 santigrat derece ile 38 santigrat derece arasında dalgalandığı için bölgedeki iklim günlük olarak değişir. Yapı, tesis için doğru test ortamlarını uyarlamak ve oluşturmak için bir barometre görevi görür.
Tesis, araç hareketlerine tepki vermek için hareket sensörleri kullanır. Buradaki her araç, pistin ve zeminin farklı alanlarını harekete geçiren sensörlerle donatılmış, her araç binaya yeni bir soluk getirir. Deniz uçağı alanı cilalı buz yüzeyini soğutmak için yakındaki bir rezervuar ve soğutma sistemi kullanır. Güneş jeneratörü, maksimum 50 kilowatt çıkışla buzu soğutur.
Görüntüleme galerileri tüneli kaplar ve rayların altından geçer, böylece arabalar 3D olarak görülebilir. Kameralar araç hareketlerini izler. Ayrıca virajlı yollar/yüzeyler hidrolik olarak genişletilebilir ve araziye kaydırılarak arazi 2 km'ye kadar uzatılabilir. Yüzeyler arasında çukurlar, derin kum çukurları, çakıl, sarsma şeritleri, sinüs dalgaları, dalgalı asfalt ve parke taşlı yol bölümleri bulunur.
Yüzeyler arasında çukurlar, derin kum çukurları, çakıl, sarsma şeritleri, sinüs dalgaları, engebeli asfalt ve Arnavut kaldırımlı yol bölümleri bulunur. Yolun bu bölümleri, testin ihtiyaçlarına göre yolun eğimini değiştirmek için hidrolik olarak desteklenir. Binanın tasarımcısı Margot Krasojevich, 2018'de LEAF Geleceğin En İyi Binası Ödülü'nü kazandı. 2020 Energy Globe ödüllerine aday gösterildi. Krasojevic 2020 ve 2021'de Belgrad tasarım haftasında Smithsonian, Alaska 2021'de Sergi Üniversitesi ile geri dönüştürülebilir malzeme araştırmasında ALTIN WAN ödülleri kazandı.