Endonezya'da İklimine Duyarlı Sürdürülebilir Bir Yapı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Endonezya'da bir yerleşim sokağında yer alan Singapur merkezli firma K2LD Architects'in Anthracite House'u, müşterinin doğal gün ışığından ve çapraz havalandırmadan yararlanırken tropikal havanın tadını çıkarabilecekleri sakinleştirici ve canlandırıcı bir yer arzusuna yanıt veriyor.
Sokaktan bakıldığında sürdürülebilir mimari ev, arazi üzerinde yüzen tekil bir metalik hacim olarak görünüyor. Bölgenin şekli, bölge boyunca bir bağlantı yolu ve heykelsi merdivenle birbirine bağlanan iki uzunlamasına çubuğun tasarlanmasına izin verir. Cephenin ve bitki örtüsüyle kaplı 6 metre yüksekliğindeki sınır duvarlarının ötesinde zemin kattaki çim, bodrum katında bir su avlusuna açılır. Zemin seviyesinden bodruma düşen suyun sesi sürdürülebilir mimari projelerden eve sakinlik hissi veriyor.
İçeride, sürdürülebilir mimar örneklerden evin zemin katında büyük sürgülü cam panellerle açık bir planı var. Bu ince çerçeveli cam paneller tabandan tavana uzanır ve mekanların iç ve dış geçirgenliğini vurgular. Örneğin cam paneller açıldığında oturma odası ve yemek odası, manzarayı kesintiye uğratan hiçbir yapı olmadan, bahçeye sorunsuz bir şekilde bağlanan serbest bir zemin haline gelir.
Buna karşılık üst kat hacmi sağlam bir görünüşle tasarlanmış. İç tuğla duvarı doğrudan güneş ışığından koruyan ve aynı anda biriken ısının cephe ile iç tuğla duvar arasındaki delikten firar etmesine imkan veren havalandırmalı bir cephe görevi gören bir alüminyum kaplama sistemine sahip.
Güneybatı cephesinde hacme açılan açıklıklar, ışığı filtrelerken ve ev sakinlerine mahremiyet sağlarken, dokusal bir kalite vermek için dikey tik perdeler ve paneller yerleştirilmiş.