3D Yazıcı ile Sürdürülebilir Bir Ev


TECLA, ZAMANSIZ ANTİK EVLERİN MALZEME VE RUHUNU, 21. YÜZYILIN TEKNOLOJİK ÜRETİM DÜNYASI İLE BİRLEŞTİREREK GEÇMİŞ VE GELECEK ARASINDAKİ GÜÇLÜ BAĞI ÇAĞRIŞTIRIYOR.


Teknoloji ve kil kelimelerinin birleşimi olan TECLA adlı ev, yerel inşaat uygulamaları, biyoiklimsel ilkelerin incelenmesi, doğal ve yerel malzemelerin kullanımı üzerine araştırmaları bir araya getiren yenilikçi bir dairesel konut modeli. Yenilikçi ve öncü bir yaklaşım ile tamamen yerel ham topraktan 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş olan TECLA, eko-sürdürülebilir bir konut olarak dikkat çekmeyi başarıyor. Projenin mimari tasarım ve proje yönetimini üstlenen Bologna merkezli mimarlık stüdyosu Mario Cucinella Architects ile 3D baskı uzmanları Wasp’ın iş birliği ile yakındaki bir nehir yatağından elde edilen kil kullanılarak 3 boyutlu yazıcı ile inşa edilen TECLA, düşük karbonlu, çevre dostu bir ev prototipi. 

tecla

İtalya, Massa Lombarda’da basılmış olan bu konut prototipi, yığılmış kil formunda dokusal duvarlara sahip. 350 yığılmış 3 boyutlu baskılı kil katmanından oluşan nervürlü bir dış duvarı olan yapı İki bağlantılı kubbe şeklindeki hacimden oluşuyor.

TECLA, zamansız antik evlerin malzeme ve ruhunu 21. yüzyılın teknolojik üretim dünyası ile birleştirerek geçmiş ve gelecek arasındaki güçlü bağı çağrıştırıyor. Stüdyoya göre bu konut prototipi, geri dönüştürülebilir, düşük karbonlu, iklime uyarlanabilir konutlar oluşturmak için eski yapı tekniklerini modern teknolojiye uyarlıyor.

tecla

TECLA, doğduğu topraktan, 3 boyutlu yazıcı ile hızlı bir şekilde inşa edilen, organik, neredeyse sıfır emisyonlu ve biyolojik olarak parçalanabilen bir konut formu.

Mario Cucinella Architects ekibi proje hakkında şunları söylüyor:  “TECLA ile düşük gelirli topluluklar için ya da dünya çapında oluşabilecek bir acil durumda barınak sorununa çözüm olabilecek seri üretilebilen bir yeşil evden bahsediyoruz. Bu projeyi WASP ile işbirliği içinde, İtalya’nın büyük ölçekli 3 boyutlu baskı uzmanlarıyla hayata geçirdik. Sahada çalışan birkaç yazıcı, 60 metreküp ekstrüde topraktan, 60 metrekareyi katmanlar halinde işleyerek sadece 200 saatte TECLA’yı tamamladı.”

tecla

Bu projede Mario Cucinella Architects yalnızca biçimsel estetik terimlerle konut çözümlerini keşfetmekle kalmayıp, aynı zamanda binanın konumu ile ilgili olarak araştırmalar da yapmış. TECLA’da kullanılan toprak karışımının bileşimi yerel iklim koşullarına doğrudan yanıt verir nitelikte. Yapı zarfının dolgusu, bina kabuğu içindeki termal kütleyi, yalıtımı ve havalandırmayı dengeliyor. Dolayısıyla duvarın yapısı ve görünümü, evin basıldığı bölgenin iklimsel özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterecektir. Yapıda kullanılan kil, yalnızca yapısal stabilite sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bir termal bariyer görevi gören dalgalı katmanlar halinde düzenlenmiş.

Baskı sürecinin başlangıcından itibaren, tonozlu evin yapısı, iskeleye ihtiyaç duymadan tamamen kendi kendini desteklerken, hem içten hem de dıştan tasarımının benzersiz ve organik kalitesi, görsel olarak tutarlı bir mimari oluşturuyor.

tecla

TECLA, kıvrımlı ve kesintisiz bir sinüs eğrisi boyunca  iki dairesel çatı penceresinde doruğa ulaşan iki sürekli öğenin birleşiminden oluşuyor.

Yaklaşık 60 m2’lik bir alana sahip olan yapı 4,2 metre yüksekliğinde. Yapı tonozlu bir yaşam alanı, bir yatak odası, mutfak ve banyodan oluşuyor. Çatısında ise servisler ve gün boyunca ışığın mekâna girmesine izin veren büyük dairesel çatı pencereleri bulunuyor. İçerde bulunan yerleşik mobilyalar, bina sakinlerinin evi anında kullanmalarını sağlamak amacıyla 3 boyutlu baskı sürecinin bir parçası olarak üretilmiş. Kısmen geri dönüştürülecek veya yeniden kullanılacak şekilde tasarlanan mobilyalar, dairesel ev modelinin felsefesini yansıtıyor. 

tecla

İki dairesel hacimden oluşan TECLA çoğunlukla penceresiz olmasına rağmen, girişi büyük bir sivri kemerin içindeki camlı kapı ile işaretlenmiş.

Prototip, her biri aynı anda modülleri yazdırabilen 50 metrekarelik bir baskı alanına sahip iki senkronize kol kullanan çok seviyeli, modüler bir 3D yazıcı kullanılarak inşa edilmiş.

tecla

Özetle TECLA , gezegenimizde yeni bir sürdürülebilir yaşam biçiminin temeli olan yeni bir inşaat paradigmasını temsil ediyor. TECLA, ortalama 6 kW’tan daha az bir tüketim için 200 saat baskı, 7000 makine kodu (G kodu), 350 adet  12 mm katman, 150 km ekstrüzyon, 60 metreküp doğal malzeme ile  üretilmiş bir ev.

Proje ismi: TECLA

Mimari tasarım ve proje yönetimi: Mario Cucinella Mimarlık Ofisi

Mühendislik ve 3D baskı inşaat: WASP

İşveren: Massa Lombarda Belediyesi

Fotoğraflar: Lago Corazza 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)