Geleceğin Evrensel Şehri: ‘Auroville’​

Auroville, günümüzde 50 farklı ülkeden, milletten ve kültürden insana ev sahipliği yapıyor. Evrensel bir şehir olmayı hedefleyen Auroville’in temel amacı ise insan birliğini gerçekleştirebilmek. Üstelik temel varsayımların aksine bu şehirde insanlar her nasılsa sorunsuz bir şekilde yaşamayı başarıyorlar.

Tüm inanç sistemlerini, tüm siyasi görüşleri bünyesinde barındıran şehirde, barışçıl ve ilerici bir tutumla birbirlerine uyum gösterebilecek insanlar yaşam sürüyor. Bu ekoköy kendini “insanların birliğine adanmış ideal bir kasaba denemesi” olarak tanımlıyor.

En başarılı ve tanınmış ekoköylerden biri olan Auroville, Güney Hindistan’ın doğu kıyısında, Tamil Nadu eyaletinde olmakla birlikte şehrin kurucusu Mira Alfassa’dır.

Auroville’in kurulduğu bölge, Auroville kurulmazdan önce üzerinde hiçbir bitki örtüsü bulunmayan çorak bir toprak parçasıdır. Hâli hazırda zayıf olan yüzey toprağı, sık sık tekrarlanan fırtına ve muson yağmurlarının oluşturduğu sellerle iyice erozyona uğramış, yağmur suları arkasında derin oyuklar bırakarak platodan denize dökülmüştür. Muson sellerinin yüzeydeki yarattığı erozyonu durdurmak için Auroville şehrinin sakinleri ilk iş olarak su bentleri ve setler yapıp araziyi ağaçlandırmak yoluna gitmişlerdir. Kuruluşun ilk zamanlarında bölgede elektrik mevcut olmadığı için, şehre ilk yerleşenler su pompalaması ve enerji üretmesi için araziye yel değirmenleri kurmuştur. Şehirde yaşayan insanların çabaları sonucunda biokütle, güneş enerjisi teknolojileri geliştirilmiş ve sürecin sonunda Auroville Hindistan’daki en büyük alternatif enerji merkezi haline gelmiştir.

Auroville’da tüketilen sebzenin ise neredeyse yarısını kendileri üretmektedir. Çok çeşitli ağaç ve sebze tohumlarından oluşan büyük bir tohum bankaları bulunmaktadır. Yeniden ağaçlandırma ve yenilenebilir enerji çalışmalarında elde edilen başarıların sonucunda Auroville, 2003 yılında ‘Yeşil Oscar’ olarak da bilinen ‘Ashden Sürdürülebilir Enerji Ödülü’nü kazanmıştır. Auroville’de kurulan Bilimsel Araştırma Merkezi ise tüm Hint Yarımadası için bir başarı abidesi olarak kabul edilmektedir.

Havuz Sistemi Üzerine Kurulu Dayanışma Ekonomisi

Auroville’de mali kaynakların ve özel kazanımların topluluk içinde dağılımını sağlayan güçlü bir dayanışma ekonomisi geliştirilmiştir. Topluluğun tüm üyeleri asgari bir gelir elde etme hakkına sahiptir. Dayanışma ekonomisi gereği, faiz ödemelerinden feragat ederek kazanımlarını ortak havuza yatırabilecek kişilerden, bunu yapmaları rica edilir. 1999 yılından bu yana işleyen havuz sistemi, topluluk içindeki mali eşitsizlikleri dengelemek amacıyla, gelirlerin ortak bir havuzda toplanması üzerine geliştirilmiştir. Bunlar gibi birçok mekanizma topluluğun ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bugün Auroville’de inşaat, enerji, atık arıtma teknolojilerinin yanı sıra el işleri üretimi yapan ve bu ürünlerin perakende satışını gerçekleştiren 125 ticari kuruluş bulunmaktadır. Tüm bunlara bakıldığında yeni girişimcilerin hevesiyle yerel halkın bilgisi birleşince sonucun herkes için kazançlı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Kuruluşunu takip eden ilk 30 yıl içinde Auroville iki milyon ağacın gökyüzüne uzandığı, su yönetim programlarının yürürlüğe konduğu ve yerel ekosistemin eski sağlığına geri kavuşturulduğu bir yere dönüşmüştür.

UNESCO: ‘Geleceğin Evrensel Şehri'

Auroville, multikültürel yapısıyla UNESCO tarafından “geleceğin evrensel şehri” ilan edilmiştir. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip programları vardır ve sürekli ziyaretçi araştırmacılar, üniversite öğrencileri ve uluslararası gönüllüleri ağırlamaktadır. En popüler eğitimler arasında düşük maliyetli bina teknolojisi, sürdürülebilir yaşam, gıda güvenliği ve organik tarım, mimari uygulamalar ve yerleşke planlama bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çevre eğitimi, tohum bankaları oluşturma, tıbbi bitkiler, geleneksel botanik bilimi, deneysel eğitim yöntemleri, felsefe, alternatif tıp ve iyileştirme yöntemleri üzerinde bilhassa durulmaktadır. 

Kaynak: anadoludabugün


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)