İletişim Süreçlerimizin Odağında: Sürdürülebilir ve Hafif İnşaat
Saint-Gobain olarak, sürdürülebilirliği bir taahhüttün ötesinde topluma ve sektörün gelişimine referans noktası oluşturacak uzun vadeli bir yol haritası olarak ele aldıklarını vurgulayan Saint-Gobain Türkiye Kurumsal İletişim Yöneticisi Ceyda Öner, Saint-Gobain’in yalnızca faaliyetlerindeki çevresel ayak izini azaltmayı değil, aynı zamanda hızlı kentleşme ve artan kent popülasyonuna karşın şehirlerde yaşanan barınma sıkıntıları, yapıların inşa sürecinde doğal kaynakların sorumlu kullanılması ve insanlar için daha sağlıklı yaşam alanları inşa etme konusunda öncü rol üstlendiklerini ifade etti.
Öner “Dünya genelinde karşılaşılan ve giderek artan iklim ve kaynak krizleri, inşaat sektöründe hızlı ve köklü bir dönüşümü zorunlu kılıyor. Bizler de sektörümüzde bu değişimin itici gücü olma niyetindeyiz. Saint-Gobain'in varoluş amacı daha yaşanabilir bir dünya vaat ediyor. Bu varoluş amacı küresel ölçekte öncelikle Saint-Gobain’in 76 ülkede tüm çalışanlarının aynı hedefe hizmet etmesini sağlıyor. Bir kurumsal iletişimci gözünden bakarsak, sürdürülebilir geleceğin yaratılmasında katkılarımızın yadsınamaz olduğunu düşünüyorum. Çünkü her değişimin temelinde, öncelikle paydaş ve toplum bilincinin artırılması yatıyor. Bir diğer önemli nokta ise, iş birliği ve paydaş katılımı. İletişimcilerin, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademik çevrelerle iş birliği yaparak, sürdürülebilirlik hedefleri etrafında projeler geliştirmesi kritik bir öneme sahip. Çünkü bu tür iş birlikleri, sektörde bütünsel bir değişim yaratmanın önünü açıyor. Bu nedenle yerel iletişim stratejimizde üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve dernekler ile birliktelikleri önceliklendiriyoruz. Bu tür bir dönüşümün bireysel değil kolektif bir çaba gerektirdiğinin farkındayız. Tüm paydaşlarımızı bu dönüşümün bir parçası olmaya davet ediyoruz. Sürdürülebilir inşaatı desteklemek adına ağır yapılara alternatif hafif inşaat metotları öneriyor, alanında daha hafif yenilikçi çözümleri sunarak geleceğe bugünden yön veriyoruz. Saint-Gobain'in dünya çapında hayata geçirdiği büyük ölçekli yeşil bina projeleri ile hafif ve pasif yapılar, daha az kaynak kullanarak sürdürülebilir bir geleceğe nasıl katkı sağlanabileceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.” dedi.
Saint-Gobain, 2050 yılına kadar net sıfır karbon taahhüdüne ulaşmada kararlı. Bu uluslararası deneyimi Türkiye’ye taşıyan Saint-Gobain Türkiye ise çevresel sorumluluk ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sektörde dönüşüm yaratacak adımlar atarak öncü rol üstlenmeye devam ediyor.
Saint-Gobain Gözlemevi ile Sürdürülebilir İnşaatın Nabzını Tutuyoruz
Sürdürülebilir inşaat alanında sektöre rehberlik etmek ve geleceği şekillendiren en iyi uygulamaları paylaşmak amacıyla “Sürdürülebilir Geleceği İnşa Etme” adında bilgi paylaşım platformu oluşturduk. Ayrıca her yıl sürdürülebilir inşaatın mevcut durumunu, karşılaşılan zorlukları, sürecin sunduğu fırsatları ve küresel çaba gerektiren alanları detaylı bir şekilde analiz eden, Sürdürülebilir İnşaat Gözlemevi’nin yürüttüğü “Barometre” raporumuzu da yayınlıyoruz.
SAINT-GOBAIN TÜRKİYE OLARAK, BU GLOBAL İÇGÖRÜLER YEREL SEKTÖRDE HAYATA GEÇİRMEK, SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT ÇÖZÜMLERİNİ YAYGINLAŞTIRMAK VE SEKTÖR PAYDAŞLARIMIZIN BİLİNÇLİ KARARLAR ALMASINA KATKIDA BULUNMAK ADINA ÇALIŞMALARIMIZI HIZ KESMEDEN SÜRDÜRÜYORUZ.
Bu kapsamlı araştırma; sürdürülebilir inşaatın önündeki engelleri, çözüm odaklı yaklaşımları ve sektördeki beklentileri ortaya koyarak hem sektör paydaşlarını hem de kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyor. Bu yıl Türkiye’nin de dahil olduğu 22 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya, toplamda 1.760 sektör paydaşı katılım sağladı. Bu geniş katılımlı araştırma, sürdürülebilir inşaatın toplum ve sektör tarafından nasıl algılandığını, değişim önündeki engelleri ve bu süreci destekleyen etkenleri ortaya koyarken; sürdürülebilir geleceğe yönelik somut adımlar atılması için önemli bir rehber niteliği taşıyor.
Saint-Gobain Türkiye olarak, bu global içgörüleri yerel sektörde hayata geçirmek, sürdürülebilir inşaat çözümlerini yaygınlaştırmak ve sektör paydaşlarımızın bilinçli kararlar almasına katkıda bulunmak adına çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Sürdürülebilir inşaat alanındaki uluslararası bilgi birikimimizi Türkiye’ye taşıyarak, sektörde kalıcı ve çevresel fayda odaklı bir dönüşümü desteklemeyi hedefliyoruz.
Uzman Sohbetleri ile Bilgi ve Farkındalık Yaratıyoruz
Sürdürülebilir yapıların her geçen gün daha da önem kazandığı bu dönemde, sektörün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla her ay alanında öncü mimarlar ile çevrimiçi sürdürülebilir inşaat sohbetleri düzenliyoruz. Bu sohbetlerde enerji verimliliği, yeşil bina uygulamaları, çevresel sorumluluk gibi konuları detaylı bir şekilde ele alarak inşaat sektöründe sürdürülebilir dönüşümün nasıl sağlanabileceğini tartışıyoruz.
Yüz yüze olarak bir araya geldiğimiz etkinlikleri daha geniş kitlelerin de katılımını sağlamak adına online platformlara taşıdık. Bu buluşmalarda uzmanlar bilgi ve deneyimlerini paylaşarak sektörde sürdürülebilir inşaata yönelik farkındalığı artırmayı ve geleceğin genç mimarlarına da ilham olma misyonunu üstleniyorlar.
Bizler üzerimize düşen görevlerin farkındayız, daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle sürdürülebilirlik yolculuğunda kararlılıkla ilerliyoruz. Gelecek nesiller için kaynakları koruma ve çevreyi en az etkileyecek şekilde yenilikçi çözümler geliştirme vizyonumuz doğrultusunda, bu alanda öncü olmaya ve sektördeki dönüşüme liderlik etmeye devam ediyoruz.