Manuel Anabalón Saez Okulu Çocuklara Arkadaşça Yaklaşan Okul
Çocuklara arkadaşça yaklaşan, insan ölçeğine ve şehre saygılı bir mimari yapı. Çağdaş olmasının yanında çevresindeki binalar kadar sürdürülebilir olmayı da başarmış, Güney Şili’nin mimari form ve kümeleşmiş yapısına atıfta bulunan yapı, eğitim için gerekli olan toplanma alanlarını başarıyla ortaya koyuyor.
Güney Şili’nin özellikle küçük şehirlerinde ve kırsal alanlarında görülen kümelenmiş mimarisinin ana özelliği; kırsal alan içinde rastgele ve seyrek olarak konumlanmış görüntüsüdür. Bu yapılar bazen güneşe belirli bir açıdan kenetlenirken, bazen de güneşi arkalarına alabiliyorlar.
Manuel Anabalón Saez Okul Binası’nın alanda yerleşimi bu mimariye benzer bir durumu yansıtmakta. Yapı bir arada düşünülmüş bir ve iki katlı binalardan birkaç tanesinin birbirlerine eklemlendirilmesiyle yapılmış ve bu yolla yapıların bir yandan kendi bireyselliklerini yaratması sağlanırken, diğer yandan güneşe doğru yönelim ve rüzgardan korunma gibi ihtiyaçlara da cevap verilmiş.
Kolonadlar, liman şehirlerinin geleneksel mimarisinde rastlanan; tekrarlayıcı, açık manzarayı, bulutlu gökyüzünü ve gün ışığı görmeyi sağlayan mimari bir çözüm. Bu kaynaklar her zaman sürdürülebilir mimarinin ifade ediliş şekillerinden biri olmuştur; çünkü kolonad alanlar oturmaya elverişli bölgelere termal kontrol sağlar. Bu okulda kolonadlar öğrencilere “sıcak ve samimi” bir yaşam alanı sunmak üzere kullanılmış.
Yüksek çevresel kaliteye ve enerji verimliliğine sahip bir okul; bolca gelen doğal ışığı özellikle en çok fayda sağlayacak olan sınıflarda kullanmak zorundadır. Bu açı yüksek miktarlarda ısı kaybı veya kazanımının önüne geçecek derecede dengelenmeli ve parıltı ve yansımanın önüne geçmelidir.
Öğrenciler ve öğretmenler yüksek kaliteli görsel alanlarda enerji tasarrufu yaparak çalışmaktalar. Işıklandırma sistemi yüksek verimli suni ışık ampulleri ve/veya flüoresan ışıklar kullanmakta, bireysel olarak her odanın ve ofisin lambalarını optimize etmekte, en uygun verimliliği sağlamak için koruma sistemlerine başvurup doğal ışığın elektrik ışığıyla başarıyla bütünleşmesini sağlamakta.
Okulun duvarları, zemini, tavanı, çatıları ve pencereleri enerji verimliliği kriterleri göz önünde bulunarak tasarlanmış. Tasarım, yüksek kaliteli bir eğitim öğretim alanı sağlarken enerji masraflarını da kısa ve uzun vadede olabilecek en aza indirmeyi amaçlamakta. Çeşitli alternatiflerin etkilerini önceden analiz etmek için kullanılabilen çeşitli araçlar mevcut ve bu yolla en iyi enerji verimliliği ve kalite birleşimi seçilebilmiş.
Okulun duvarları, zemini, tavanı, çatıları ve pencereleri enerji verimliliği kriterleri göz önünde bulunarak tasarlanmış. Tasarım, yüksek kaliteli bir eğitim öğretim alanı sağlarken enerji masraflarını da kısa ve uzun vadede olabilecek en aza indirmeyi amaçlamakta.
Okul; yüksek verimli, tahmini talep için uygun boyutlu, verimliliği en uygun hale getirmek için kontrol sistemli HVAC ekipmanı ve güneş enerjisini azami miktarda kullamakta. Projede; kış aylarında azami, yaz aylarında asgari güneş ısısı kazanımı için odalar en uygun şekilde konumlandırılıp, özellikle sınıflarda doğrudan güneş ışınımının önüne geçmek için mimari tasarımın bütün genel pasif stratejileri hesaba katılmış.
Okulun şekli ve geometrisi termal dış kılıf ile ısıtılabilir yüzey alanını en aza indirerek inşaat maliyetini düşürüp yüksek enerji verimliliği elde etmeyi amaçlamakta. Her cephenin pencere yüzeyleri uygun miktarda doğal ışık düzeyleri sağlayarak kış aylarında güneş kazanımları ve kayıpları ile doğal ışık arasındaki dengeyi oluşturmak, yaz aylarında ise ısınmayı önlemek amaçlı optimize edilmiş.