São Paulo'da Yeşil Tasarım Gelişiyor
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Urupê Tower "São Paulo'da Yeşil Tasarım Gelişiyor"
Victor Ortiz Architecture tasarım ekibi, São Paulo'nun en hızlı gelişen yeşil bölgelerinden birinin kalbinde, devam etmekte olan son projesi Urupê Tower'ı duyurdu. Bu karma kullanımlı yapı, biyofilik tasarım prensiplerinin ve sürdürülebilir mimari yöntemlerinin kullanımını gösterirken etraftaki şehrin panoramik manzaralarını kutlamak için planlanmış. Tırmanma teraslarından çıkan, yemyeşil bitki örtüsünden meydana gelen cephesiyle kule, Brezilya'nın şehir ormanında yeşil mimarinin bir timsali olarak duracak. Böylece Urupê Tower ekolojik dengeye ve ileri görüşlü tasarıma olan bağlılığa dayanır.
Victor Ortiz Mantar Gelişim Formlarından Öğreniyor
Mimar Victor B. Ortiz, Urupê Tower'ın tasarımında ağaç gövdelerinde yer alan mantar gelişim formlarından faydalanmış. Bu organik esin, kulenin her katına yayılmış saksıların bir araya getirilmesiyle inşa edilmiş mekana dönüştürülmüş. Mantarların dayanıklı ve uyumlu doğasını yansıtan projenin mimari dili, insan yapımı binaları doğal dünyayla birleştirerek gelişimin ve birbirine bağlılığın ritmiyle yankılanan bir yapıt sunmayı hedefliyor. Bu tasarım yöntemi tabiatın desenlerinin estetik cazibesini yüceltirken, kulenin yaşayan bir varlık olarak rolünün de altını çiziyor.
Bu yöntem doğal süreçlerden ders alan ve bunları doğayla ilişkili daha etkin insan yapımı çevrelerin oluşturulmasında uygulayan bir yaklaşım olan biyofilik tasarım konseptine dayanır. Mimarlar bu prensibi kulenin dokusuna işleyerek yapılı çevre ile canlı ekosistem arasında simbiyotik bir ilişki kuruyor. Bir ağaç gövdesinde kolonileşen mantar gelişimini yansıtan saçılmış saksılar, süslemeden daha fazlası. Bunun yerine havayı temizleyen, biyolojik çeşitlilik için barınak sağlayan ve sakinlere yoğun şehir bağlamının ortasında doğayla direkt bir bağlantı sağlayan yaşam cepleri haline gelirler.
Biyofilik Tasarım Şehirleşme ve İklim Değişikliğine Yanıt Verir
Victor B. Ortiz, Urupê Tower'ı hızlı şehirleşme ve artan iklim değişikliği kaygılarının yaşandığı modern döneme bir yanıt olarak sunuyor. Mimar, sektörün inşaatın çevresel etkilerini azaltmada üstlendiği önemli rolün bilincinde. Sürdürülebilirliğe olan bağlılığına dikkat çeken ekibin projeleri, devamlı olarak yarattıkları eserlerin ekolojik ayak izlerini dengelemeye çalışır. Bitki örtüsünün yeniden düzenlenmesi, mikro iklimlerin oluşturulması ve yenilenebilir malzemelerin kullanılması gibi yöntemler sayesinde Urupê Tower, çağdaş inşaat ile çevrenin korunması arasındaki sinerjinin bir timsali olacak.