Sıfır Karbonlu Bir Eğitim Kampüsü:Life Hamburg
LAVA (Vizyoner Mimari Laboratuvarı), “öğrenmeyi yeniden icat etmeyi” amaçlayan yeni bir peyzaj türü ile kendi kendine yeterli yeni bir eğitim kampüsü olan life hamburg'u tasarlamak için kentsel tarım kolektif şehir planı ile iş birliği yaptı. 2023'te açılması planlanan sonsuzluk döngüsü şeklindeki bina, 1600 öğrenciyi barındıracak ve onları hem içeriden hem de dışarıdan birleşen kesintisiz bir manzara zemininde bir araya getiren üç seviyeden oluşuyor.
LAVA, yapıyı amerikan fütürist David Thornburg'un mekânsal tipoloji kavramlarına dayandırır. Bu şekilde tasarımcı, amaca dayalı ve kişisel öğrenme ile yönlendirilen bir organizasyon olan öğrenme yaşamının eğitim paradigmalarını dikkate alır. Dalgalar, hücreler, dallar ve yuvalar, dalgalı balkonlar, spiral teraslar, petek tavanlar ve iç içe yeşilliklerle ifade edilen tasarım; yerleşim planlarına, yapısal sistemlere, tavanlara ve bitkilere ilham verir.
Organik biçimli yapının merkezinde çekirdek, yemek alanı ve spor alanını barındıran bir agora yer alıyor. Bu merkez, geniş merdivenler aracılığıyla binanın iki bölümünü birbirine bağlıyor ve üç boyutlu sistem içinde esnek kullanımlara izin veren bölünmüş seviyelere yayılıyor. Mimarlar, üç katlı kampüsü, taşıyıcı ahşap bir yapı ve bol miktarda doğal ışığa izin veren yüksek yalıtımlı camlı bir kabuk kullanarak tasarlıyor.
Eğitim kampüsünde kesintisiz bir bahçe manzarası dışarıdan içeriye doğru akar; manzara önce merkezi agoraya, sonra açık teraslara ve yenilebilir bitki bahçelerine, ardından açık havada öğrenme alanı içeren çatı bahçesine akar. Bu peyzajın bir kısmı, mevsimlik yeşillikli balkonlardan oluşan karbondioksit emici bir cephe içerir.
LAVA direktörü Tobias Wallisser, "çeşitlilik, yaratıcı öğrenmenin mekânsal ön koşuludur. LAVA'nın tasarımı bu konuda en uygun koşulları sağlar: dış mekanlara bağlantı, yeşil alanların entegrasyonu, temiz hava ve gün ışığı, göze batmayan teknik destek ve esneklik.”
“Thornburg'un farklılaştırılmış öğrenme alanlarını doğadan ilham alan tasarım yaklaşımımızla birleştirdik. Homojen odalar yerine, farklı parlaklık, açıklık, dikim ve dış bağlantı seviyelerine sahip mekanlar konumlandırdık.
“Thornburg'un kavramlarına dayalı olarak gruplar için anlamlı alanlar oluşturuluyor: meraklı gruplar için bir dağ tepesi, akranlarla sohbetler için açık iletişim ortamları (su deliği), atölyeler ve manuel deneyler için uygulamalı alanlar (kum havuzu), grup alanları (kamp ateşi), toplantı alanları ve bireysel sessiz yansıma için içe dönük alanlar (mağara)."
Mesela çocuklar aktif, deneyimsel öğrenme için açık alanların keyfini çıkarırken, gençler mağaraları konsantrasyon için kullanabilir.
Cityplot'un kurucusu Leonie Woidt-Wallisser, "yerel yapılı çevreleri şekillendirmeye yardımcı olmak için permakültür ilkelerini ve yenilebilir manzaraları kullanıyoruz. En başından beri bu projeyi LAVA ile birlikte geliştiriyoruz. Yeşil alanlar sadece kontrast, güzellik ve huzur alanları sunmakla kalmayacak, aynı zamanda önemli eğitimsel, sosyal ve ekolojik işlevleri de yerine getirecektir. Yine organik gıda yetiştirme fırsatları, nesiller boyunca doğanın döngülerinde oynadığımız rolü güçlendirecek.” diyor.
LAVA, yaşam Hamburg konseptini bu yılın başlarında davetli bir yarışmaya dahil etti ve 2023'te bitecek olan inşaatı ile fizibilite çalışmalarına başladı. Tamamlandığında 800'ü çocuk ve 800'ü yetişkin olmak üzere toplam 1600 öğrenciyi ağırlayacak.
Projenin adı: LIFE hamburg
Tasarım: LAVA ile cityplot
Konum: hamburg, almanya
Müşteri Hayatı: hamburg
Durumu: davetli yarışma 2019; fizibilite 2019; inşaat 2023'te tamamlandı
Büyüklük: 12.000 m2
Ortaklar: SBP (schlaich bergermann & partner); transsolar
Görüntü Kredisi: LAVA