Sürdürülebilirliğin Ötesinde Bir Konut Projesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Chuzhi, Shoolagiri Tamil Nadu Hindistan'da bulunan bir konut projesi. Ev projeleri için temel yapı malzemeleri olarak çamur ve atık ürünleri kullanmaya odaklanan bir mimarlık firması olan Wallmakers tarafından tasarlandı. Bu şekilde hem işlevsel hem de çekici bir yapı üretirler. Sürdürülebilir mimari proje iki yatak odalı, açık plan bir rezidans. Minimalist tasarımı yemyeşil bölgeyi tamamlar ve güzelliğini anar.
Ev bölgenin kenarında belirsiz bir arsada, Sanctity Ferme adlı güvenlikli bir bölgede yer alır. Zeminler yoğun bitki örtüsü, büyük ağaçlar ve dik, kayalık bir topografya ile nitelendirilir ve bu da tasarımcıların müdahale etmesini zorlaştırır. Yine de mimarlar sakin konforundan veya estetiğinden ödün vermeden manzarayla güzel bir şekilde bütünleşen bir form yarattı.
"Chuzhi" Malayalam dilinde "girdap" anlamına gelir. Bu projenin formuna ışık tutuyor. Spiraller arsa üzerindeki üç büyük demir hindi ağacını çevreliyor. Prekast dökülmüş enkaz toprağının bu kıvrımları şişe kirişleriyle desteklenir. Bu yapısal bileşenler 4.000'den fazla atılmış plastik şişeden yapılmış. Sürdürülebilir malzemeleri daha da artırmak için ahşap zemin, bir araya getirilmiş geri kazanılmış ahşap parçalarından yapılmış. Mimarlar özellikle sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler kullanmış.
Sürdürülebilir mimari projenin birincil tasarım amaçlarından biri yemyeşil ve kayalık manzarayla bütünleşmek. Bu nedenle spiraller yeraltı seviyesinde duvarlar olarak başlar ve çatıyı oluşturmak için yukarı doğru girdap gibi döner. Bu duvarlar projeyi toprağın altına sokan yeraltı kaya yatağından çıkıyor ve sakinlere çakılıp kalmış ve güvende olma hissi veriyor. Bu arada çatı ağaç kanopilerinin altında yaşama hissini daha da artırmak için camdan yapılmış.
Yaşam alanları içinde doğa ile bağlantının yanı sıra dönen çatı yapısı da bölge ile etkileşim için bir fırsat olarak hizmet ediyor. Çatı gölge ve manzara için demir hindi ağaçlarından birinin etrafını saran bir oturma alanı oluşturur.
Bu proje sayesinde mimarlar, sakinler ve bölge arasında uyum yaratan başarılı bir ev yaratıyor. Bunu yerel kaynaklı ve geri dönüştürülmüş inşaat malzemeleri kullanarak, doğayla görsel ve dokunsal bir bağlantı kurarak ve çevredeki peyzajın insan müdahalesine rağmen gelişmesini sağlayarak yapıyorlar.