Urban Radicals Atık Temelli İnşaatı Araştırıyor
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Urban Radicals 2023 Venedik Mimarlık Bienali ile aynı zamanda Avrupa Kültür Merkezi'nin Time Space Existence programı çerçevesinde "A Brick for Venice" adlı geçici bir pavyon sergiledi. Tuğla pavyonun tümü kentin kanallarından elde edilen çamurla yapıldı. Ayrıca "A Brick for Venice" ekibin atık bazlı yeni inşaat ürünü için ilk konsept kanıtıdır.
Mimarlar ve tasarımcılar Urban Radicals tarafından yürütülen pavyon, Venedik bacalarının tuğla işçiliği ve geometrilerinden esinleniyor. Sergi bu biçimleri ve yaşanabilir bir kolonu yeniden tasarlayarak ziyaretçilerin tecrübe etmesi için sürükleyici bir mekan oluşturuyor. Yapı esasında, artan iklim krizi karşısında Venedik'in kırılganlığını ele almaya çalışıyor. Şehrin toprakları çöktükçe ve dünyanın deniz seviyesi yükselmeye devam ettikçe, Venedik giderek artan sıklıkta eşi benzeri görülmemiş sel baskınları yaşamaya devam ediyor. Dahası bu durum şehrin kanal ağını tıkayan kil benzeri özel alüvyonlar sebebiyle daha da kötüleşiyor. Kirli tortu belediye yetkilileri tarafından filtrelenmek zorundadır ve düzenli olarak yakındaki Tresse Adası'na boşaltılmaktadır.
"A Brick for Venice" doğal ve kolaylıkla bulunabilen atık tortu malzemesinin inşaatta kullanım olanaklarını araştırıyor. Düşük karbonlu bir yapı malzemesi olduğu için ana akım mimarlık uygulamalarında kolaylıkla kullanılabilir duruma gelebilir. Üstelik bu düşünce yöntemi ve bu tür malzemelerin uygulanması, bilhassa yapılı çevrede net sıfır bir gelecek için katalizör olacak. Pavyon bu temel prensipleri sergilemekte ve atık ürünlere yeni ve etkin bir yaşam verilen kapalı döngü bir malzeme sistemi ortaya koymaktadır.
"Projelerde bir düşünce genellikle bizi konfor alanlarımızın dışına çıkmaya, iş birliği yapmaya ve fantastik bir şey gerçekleştirmeye iter. Bu, bütün ekibin olağanüstü bir gayreti oldu. Bahçe ziyaretçilerinin yerel tuğla ustalarının işçiliğini değerlendirmek için zaman ayırmalarını ve oluşturduğumuz samimi alana dalıp bir kitap okumalarını ya da gölgenin hafif titreşimi altında gökyüzünü seyretmelerini umuyoruz." - Nasios Varnavas, Urban Radicals
Yeni tuğla prototipi sadece sürdürülebilir malzemelerle yapılmış. Tresse alüvyonundan elde edilen çamur, tuğlanın ana bağlayıcı maddesini meydana getirmek üzere doğal kireç harcı ile birleştirilmiş. Daha sonrasında tuğlaya dayanıklılık katmak için yerel bölgeden ikincil ve geri dönüştürülmüş ürünler kullanılıyor. Bu malzemeler arasında bunlarla kısıtlı olmamakla birlikte yıkılmış beton, tuğla ve harç ile Venedik'in kaldırım taşlarından kesilmiş parçalar yer alıyor. Son aşamalarda gerilme mukavemeti için Veneto bölgesinden doğal kenevir lifi ilave edilmiş.
Birçok kaynak bulma, sınıflandırma, örnekleme, test etme ve üretim aşamasından sonra "A Brick for Venice" inşaat dünyasının gelecekte nasıl görünebileceğinin bir örneği oldu. Lesley Lokko'nun özenle seçtiği "The Laboratory of the Future" teması altında Urban Radicals, net sıfır bir gelecek hayal etmeye çalıştı. Aslında bu tema geçen yıl ArchDaily'nin Best New Practices programında da tasarım ikilisiyle tartışılmıştı. Röportajda Urban Radicals multidisipliner ve iş birliğine yönelik anlayışlarını açıklıyor. Bu yıl Venedik'te Avrupa Kültür Merkezi de "Time Space Architecture" sergisinin altıncısını sergiledi. Sergi insanların yer değiştirmesi, dijital yapı teknolojileri ve malzeme araştırmalarına yoğunlaşarak daha geniş bir sürdürülebilirlik teması çerçevesinde şekilleniyor.