Yangının Hızlı Yayılmasına Yönetmeliğe Aykırı Giydirme Cephe Sistemleri Yol Açıyor
Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER, Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangın ile ilgili bir açıklama yaptı. İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Son dönemde meydana gelen ve dış cephelerde hızla yayılan yangınlarda, yönetmeliklere aykırı olarak estetik görünüme sahip yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edilmesi, hatalı malzeme seçimleri ve yanlış uygulamalar önemli rol oynuyor” dedi.
Son zamanlarda ticari yapılar başta olmak üzere tercih edilen en yaygın uygulamalardan birinin giydirme cephe uygulamaları olduğunu belirten İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Levent Pelesen, “Yakın dönemde rezidans, otel ve hastanelerin dış cephelerinde yayılan yangınlara, estetik görünüme sahip yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edilmesi ve hatalı malzeme seçimleri neden oluyor. Bu detaylarda genellikle binaya estetik görüntü veren dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye asılıyor. Yangın güvenliği açısından, bu havalandırma boşluğu, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızlıca yayılmasına yol açıyor. Yönetmelikte, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği bildiriliyor. Ancak bilgi eksikliği ve ekonomik gerekçelerle yönetmeliğe aykırı malzemelerin tercih edildiği, yani estetik ve ekonomik kaygıların yangın güvenliğinin önüne geçtiği giydirme cephe uygulamaları sürdükçe, bu tür yangınlar ile karşılaşma olasılığı hep olacak” diye konuştu.
Yangının hızlı yayılmasına yanlış uygulanan giydirme cephe sistemleri yol açıyor
Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen yangınla ilgili İZODER Yönetimi olarak, teknik bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden İZODER Başkanı Levent Pelesen, yangının büyümesine neden olan detaylarla ilgili şunları söyledi:
“Yapılan ilk inceleme ve teknik değerlendirmelere göre, yangının sirayet ettiği cephenin ‘giydirme cephe’ olarak tasarlandığı görülüyor. Yürürlükte olan, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik dikkate alındığında, cepheler; ‘geleneksel cepheler’ ve ‘giydirme cepheler’ olarak iki başlık altında ele alınıyor. Yönetmelikte yer alan giydirme cephe tanımında dış cephe kaplamalarının kendine ait bir konstrüksiyona mekanik olarak sabitlendiği ve dış cephe kaplaması ile cephe arasında havalandırma boşluğu oluşturmanın mümkün olduğu çözümler ifade ediliyor. Geleneksel cephe tanımında ise ısı yalıtım levhaları ve üzerinde yer alan tüm sıva katmanlarının arada hava boşluğu oluşturmayacak şekilde doğrudan dış cephe üzerine uygulandığı, piyasada mantolama olarak bilinen dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin de dahil olduğu çözümler tarifleniyor.
Sonuç olarak, son zamanlarda çok popüler olan giydirme cephe uygulamalarında kullanılacak malzeme seçimi ve detay çözümlerinde yangın güvenliğine dikkat edilmesi gerekli. Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangın detaylı bir şekilde irdelenmeli ve diğer benzer durumdaki kamu binalarında yapılan uygulamalar da gözden geçirilmeli. Enerji Verimliliği gibi ülkemizin gündeminde çok önemli bir yer tutan ‘ısı yalıtım uygulamaları’ hakkında olumsuz algılara yol açan bu gibi olaylarda hassas ve dikkatli olunması çok önemli.”
Levent Pelesen, son olarak bu tarz yangınların hemen ilk olarak mantolama ile ilişkilendirilmesine de değinerek, ‘’Meydana gelen tüm cephe yangınlarında yapılan uygulamaların nasıl olduğuna dikkat etmeden/önem vermeden hepsini sanki mantolamaymış gibi ele alarak yayınlanan haberler ve bu haberlerde verilen bilimsellikten uzak beyanlar dikkat çekiyor. Daha önce Polat Towers, İzmir’de bir otelde ve son olarak Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen ve dış cephelerde yayılan yangınların, ülkemizde mantolama olarak adlandırılan ısı yalıtımı sistemleri ile bir ilgisi yoktur. Bilinçsizce yapılan beyanlar, kamuoyunda yanlış bir algı oluşmasına neden oluyor. Hâlbuki bırakın yangının büyümesine mantolamanın neden olmasını, söz konusu binalarda mantolama bile olmadığını görüyoruz. Vatandaşlarımıza, yıllardır bu konuda çalışmalarını bilimsel temelde ve tarafsız bir şekilde, uluslararası standartlara dayanarak sürdüren İZODER gibi kurumların açıklamalarına itibar etmelerini öneriyoruz” dedi.