Yeni Bir Tür Park Anlayışı, Yüzen Adalar
Avustralyalı mimar Marshall Blecher ve Danimarkalı tasarım stüdyosu Fokstrot, Kopenhag'ın kalbinde, yüzen adalardan oluşan “parkipelago” adlı yeni bir kamusal alan girişimiyle ilgili planlarını açıkladılar. Kopenhag Adaları olarak adlandırılan ve kâr amacı gütmeyen girişim, 2018'de başlatılan ve şehir limanının çeşitli bölgelerine demirlenen ilk prototip ada olan CPH-Ø1'in başarısının ardından tasarlandı. Kopenhag Adaları projesi kapsamında 2020 senesi için üç tane daha insan yapımı ada tasarlanacak, ilerleyen senelerde adalara yenilerinin eklenmesi de plan dahilinde.
Halka açık, ücretsiz Kopenhag Adaları, şehrin eski limanının unutulmuş kısımlarını canlandırmanın yanı sıra bölgede yaşayanlara yeni yeşil alanlar sunmayı ve yerel fauna ve florayı geliştirmeyi hedefliyor. 20 metrekarelik ahşap bir platform olan ve ortasında bir ıhlamur ağacı bulunan Prototip CPH-Ø1 gibi, diğer Kopenhag Adaları da, kentin güney limanında, elle yapılan, geleneksel teknikler kullanılarak imal edilecek.
Adalar, yüzmeye ayrılan alanlar ve yüzer saunalardan tutun da bahçelere ve yelkenli bir kafeye kadar bir dizi farklı alana ev sahipliği yapacak. Kuşlara ve böceklere yaşam alanı sağlamak için adada endemik bitkiler, ağaçlar ve otlar büyütülecek , ayrıca adaların altındaki alanlar deniz yosunu, balık ve yumuşakçalar için ideal şekilde tasarlanacak. Kentsel gelişimi desteklemek için adalar mevsimsel olarak taşınabilecek ve limanın yeni gelişen yerlerine taşınabilecek. Kış mevsiminde adalar birleştirilip, özel etkinlikler ya da festivaller için “dev bir kıtaya” dönüştürülebilecek.
Mimarlar konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Adalar, hızla gelişen limana vahşi doğayı ve çeşitliliği yeniden getirdiği gibi şehrin merkezinde sürekli değişen, cömert bir yeşil alan sunuyor. Projede esnek, sürdürülebilir kaynaklı ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılması da iklime dayanıklı yeni bir şehircilik tipine işaret ediyor.” Kopenhag Adaları Projesi, Taipei Uluslararası Kamusal Alan Tasarım Ödüllerinin yanı sıra Sosyal Tasarım ödülünü de aldı.