Yüzen Öğrenci Evleri
Urban Rigger, liman kentleri için optimize edilmiş, pratik, coğrafi olarak bağımsız, çevre dostu ve sıra dışı bir mimari çözüm sunan yeni bir bina tipolojisi olarak akıllarda kalmayı başaracağa benziyor...
Mimarlar: Bjarke Ingels Group (BIG)
Yer: Kopenhag, Danimarka
İş Ortakları: Bjarke Ingels, Jakob Sand
Proje lideri: Joos Jerne
Alan: 680.0 m2
Proje Yılı: 2016
Fotoğraf: Laurent de Carniere, Frederik Lyng
Nakliye konteynerlerinin uygun fiyatlı konut üretimi için bir model olarak düşünülmesi yeni bir konu değil elbette. Bu konseptte geliştirilen güncel projelerden bir tanesi de Bjarke Ingels Group’un (BIG) geliştirdiği Urban Rigger isimli öğrenci konutu projesi... Urban Rigger, Kopenhag’ın merkezinde, öğrenciler için düşük maliyetli konutlar sağlamayı amaçlıyor. Son yıllarda Danimarka’da öğrenci sayısında önemli ölçüde artış görülüyor. Öğrencilerin sayısı artmaya devam ettikçe, onları yerleştirmek için ek öğrenci konutuna ihtiyaç duyulacak. Liman şehirleri için optimize edilmiş bir bina tipolojisi sunan ve öğrencileri şehrin kalbinde tutacak olan Urban Rigger, standart konteyner sistemini kullanarak, son derece esnek bir bina tipolojisi sunuyor.
Proje; 680 metrekarelik yüzen dairesel bir platformda 9 konteyner biriminin istiflenmesi ile ortak yeşil bir avlu etrafında eklemlenmiş 15 yaşam alanını içermekte. Avlu, korumalı cam kaplı ve öğrenciler için bir buluşma yeri olarak kullanılabiliyor. Alt katta, deniz seviyesinin altında ise 12 adet depolama alanı, teknik oda ve tam donanımlı bir çamaşırhane bulunuyor.
Liman şehirleri için optimize edilmiş bir bina tipolojisi sunan ve öğrencileri şehrin kalbinde tutacak olan Urban Rigger, standart konteyner sistemini kullanarak, son derece esnek bir bina tipolojisi sunuyor.
Bloklar, mobil platformun ortasındaki ortak bahçeyi çerçevelemek için üst üste gelecek şekilde ve açılı yerleştirilmiş. Yapı suyla birlikte hareket ettiği için deniz seviyesinin yükselmesi açısından da dayanıklı. Bjarke Ingels projeyi ‘asla su basmayacak tek bina tipidir’ şeklinde yorumluyor.
Üst katı oluşturan üç konteynerin düz çatılarının her biri farklı bir işleve sahip. Biri güneşlenme terası olarak kullanılmakta, diğeri güneş panelleri için, son çatı çimenlerle kaplıdır. Her bir bireysel yaşaam alanı, özel bir yatak odası, banyo, mutfak içermekte.Çevre dostu teknolojiler ile donatılmış olan Urban Rigger, uygun fiyatlı öğrenci konaklaması için mükemmel bir alternatif ortaya koymakta.
Çatıya yerleştirilen fotovoltaik hücreler, NASA tarafından geliştirilmiş aerojel yalıtım malzemesi, enerji tasarruflu pompalar, hidro kaynaklı ısıtma ve buna buna benzer bir çok uygulama ile yapıda karbon emisyonları % 81 oranında azaltılmış.
Urban Rigger, liman kentleri için optimize edilmiş, pratik, coğrafi olarak bağımsız, çevre dostu ve sıra dışı bir mimari çözüm sunan yeni bir bina tipolojisi olarak akıllarda kalmayı başaracağa benziyor...