Alışılmışın Dışında Bir Okul
Salagnac Arquitectos tarafından hayata geçirilen okul projesinin mimari açıdan yakalanması en zor yanı, eğitim kurumu Waldorf’un kurucularının ve pedagoji ekibinin temin ettiği kılavuzluğu konsept tasarıma dahil etmek olmuş. Çarpıcı, açık ve akışkan bir yapı hedeflenirken bunu kıvrımlı duvarlar, göze çarpmayan renkler ile birlikte bir dokuya sahip yüzeyler ve çevreci inşa malzemeleriyle gerçekleştirmeleri gerekmiş.
Çalışmaya, gerçekleştirilecek projenin inşa edileceği alana uygun, çevre üzerinde en az etki yaratacak biçimde tasarlanmasıyla başlanmış. Yapının coğrafyaya uyumlu olup, sahip olacağı okyanus manzarasını en az miktarda bozmak için yatay bir inşa biçiminde tercih kılınmış.
Farklı eğitim döngülerine hizmet verecek olan akademik bölümleri birbirinden ayırt edebilmek ve akışkanlık sağlamak için birbirinden bağımsız yapılar inşa alanına dağıtılmış. Merkeze yerleştirilen ana binada ise derslikler, yönetime ait odalar, tuvaletlerle birlikte yemekhane ve mutfak yer alıyor. Bir yanında ana performans sanatları binası, otopark alanı ve giriş bulunurken diğer yanında kreş derslikleri yer alıyor.
Kreş planlanlamalarında kurumun pedagojik prensipleri belirleyici rol oynamış. Böylelikle genç zihinlerin çok sayıda aktivite seçeneğine sahip olması hedeflenmiş. Doğal ve yeşil yapı malzemeleri tercih edilerek çocukların bu konular üzerindeki hassasiyetleri geliştirilmeye çalışılmış. Kreş mimari planı bir salyangoz kabuğuna benzetilmiş. İçe doğru açılan bir spiral sayesinde önce giriş alanı sonrasında ise merkezdeki odanın hacmi ortaya çıkıyor.
Çatıların inşasında kullanılan yaklaşım ise bir yandan spiral hattı takip ederken bir yandan da iç içe geçmek suretiyle kendini destekleyen bir formüle sahip. En üstünde ise güney Kosta Rikalı yerel halkın adetlerinden gelen bir ilhamla kullanılan yaprak örtüsü yer alıyor. Yine çatıda bulunan yuvarlak güneş penceresi sayesinde içeriye doğal ışık da girmiş oluyor.
Daha büyük yaş grubu tarafından kullanılması planlanan diğer 6 derslikte daha resmi bir çizgi kendini hissettiriyor. Mekânları bölmek için modüler bir taslak kullanılması sayesinde geniş alanlara sahip bölmeler elde edilirken inşa süreci kısalmış ve üretilen atık madde oranında azalma sağlanmış.
Ağaç tarımı ile elde edilen ahşabın doğal yağ ile işlenmesi sonucu elde edilen ahşaptan üretilen binalarda, kiriş ve çatı alanlarını tutmak için metal malzemelere yer verilirken tomruk ağacı ve çim gibi sürdürülebilir inşa malzemeleri de plan dahilinde kendilerine yer bulmuş.
Casa de las Estrellas Waldorf School / Salagnac Arquitectos
Mimar: Salagnac Arquitectos
Alan: 1.400 metrekare
Sene: 2019
Fotoğraflar: Andrés Garcia Lachner