Bambu Çıtalar Sürdürülebilir Godai Pavyonu'nu Sarıyor
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
BALDÓ ARQUITECTURA GODAI PAVYONU'NU BİR HAVUZ KONUTU OLARAK TASARLADI
İspanya'nın Cantabria kırsalında yer alan sürdürülebilir mimari GODAI Pavyonu, mevcut bir evin havuz alanını genişleterek misafirler için çatılı bir açık yapı oluşturuyor. Hafif eğimli bir arazide yer alan pavyon, yerel iklimde doğal malzemelerin önemini vurgularken, farklı mimari stiller arasında uyumlu bir diyalog yaratarak bir 'havuz konutu' olarak hizmet veriyor.
Japon kültüründen esinlenen pavyon, çeşitli alanları birleştiren ve mevcut ev ile yeni yapı arasında bir bağlantı kuran büyük bir çatıya sahip olarak peyzajla sorunsuz bir şekilde bütünleşiyor. Sürdürülebilir mimari örneklerden tasarım, Japon felsefesindeki beş elementi temsil eden 'GODAI' konseptini benimsiyor: toprak, su, ateş, rüzgar ve boşluk.
Bambu, pavyonun dış cephesindeki koyu ve sağlam siyah bambu ve iç mekandaki parlak, sıcak doğal bambudan oluşan ikili etkiyle pavyonun yapımında merkezde yer alıyor. Dış cephe, Fibonacci dizisini takip eden bambu çıtalar aracılığıyla elde edilen opaklıktan şeffaflığa benzersiz bir bozulma sergiliyor. Geleneksel Japon tarzı odaları anımsatan iç mekanlarda duvar, zemin ve tavanlarda bambu kaplamalar bulunuyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.
BAMBU VE DİĞER DOĞAL MALZEMELERLE PAVYON İNŞA EDİLDİ
Güneş ve yağmur koruması için geniş bir çatı, mahremiyet için dikey çıtalar ve çapraz havalandırma gibi pasif sistemlerle sürdürülebilirlik temel bir odak noktası. Bundan dolayı sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş. Mantar ve mineral taş yünü gibi doğal yalıtım malzemelerinin yanı sıra OSB plakaları gibi geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı, pavyonun çevre dostu özelliklerini daha da geliştiriyor. Baldó Arquitectura tasarım ekibi, sürdürülebilir uygulamalara ve doğal yapı malzemelerinin kullanımına bağlı kalırken mimari zarafete ulaşıyor. Sürdürülebilir mimari proje mevcut konut ile yeni pavyon arasında merkezi bir unsur ve bir bağlantı görevi gören, havuzu saran bir alan oluşturan, farklı mimari tipolojiler arasında bir diyalog yaratmayı amaçlıyor.