Düsseldorf'ta Canlı ve Sürdürülebilir Bir Karma Kullanım Projesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
UNStudio, 3XN, BIG, David Chipperfield Architect ve finalistler Hadi Teherani Architects, HPP Architekten ve Ingenhoven gibi uluslararası tanınırlığa sahip diğer katılımcı ofisleri geride bırakarak Almanya'nın Düsseldorf kentinde karma kullanımlı bir geliştirme tasarımı için düzenlenen uluslararası yarışmanın galibi seçildi. UNStudio'nun önerisi, alçak katlı bir topluluk pavyonu ile çevrili, 120 metreye varan iki karma kullanımlı kule içeriyor. Sürdürülebilir mimari projede ofis ve konut alanlarının yanı sıra spor, fitness, tıbbi tesisler, gastronomi alanları, mobilite merkezi, kreş ve kültürel etkinlikler için fırsatlar gibi çok işlevli kullanımlar ve hizmetler de yer alıyor.
Sürdürülebilir mimari örneklerden New Heart projesi önümüzdeki yıllarda büyük değişimler geçirecek olan Kennedydamm bölgesinde yer alacak. İki kule yeni bölgenin görünümünü belirlerken, çevredeki toplum merkezi bölgeyi sokak seviyesinde harekete geçirmek için canlı bir kamusal alan oluşturacak ve sakinlerin etkinlikler ve toplantılar düzenlemesi için geniş alanlar sunacak. Sürdürülebilir mimari toplum merkezi, boş zamanlardan kültürel ve sosyal etkinliklere kadar geniş bir yelpazede faaliyetlere imkan tanıyor. Mobilite merkezi şehirle kolay bağlantılar sağlarken, birinci kattaki bir yaya köprüsü merkezi bisiklet otoyoluna ve bölge garajına bağlayarak çok çeşitli mobilite cihazları için imkanlar sunuyor.
Sürdürülebilir mimari konut kulesi, farklı modern aile yapılandırmaları için çeşitli daire tipleri sunuyor. Küvetsiz banyo için akıllı bir konsept, konut sakinlerinin daire tiplerini bireysel olarak yapılandırmalarını mümkün kılarak daha fazla esneklik sağlıyor. İkinci kule çalışan odaklı ofisler için alanların yanı sıra dinlenme ve konsantrasyon için ortak alanlar, rekreasyon alanları ve bina boyunca yeşil bir şerit gibi örülmüş yemyeşil alanlar gibi ilave özellikler sunuyor. Hücresel ofisler ve tüm kata yayılmış açık plan yapılardan oluşan Plug'n'Play ofis ortamı, sosyalleşmeyi ve etkileşimi desteklerken modern bir çalışma alanının değişen ihtiyaçlarına yanıt olarak uyarlanabilirlik ve esneklik sunuyor.
Sürdürülebilirlik tedbirleri entegre fotovoltaik yüzeylere sahip enerji üreten bir cephe, jeotermal ısıtma ve soğutma, bölgesel ısıtma kaynağı ve E-mobilite şarj altyapısı içeren tasarıma entegre edilmiş. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş. İki kulenin kütlesi havalandırma ve rüzgar konforu sağlarken, cephelerin tasarımında uyarlanabilirlik ve kaynakların doğru kullanımını sağlamak için prefabrik, geri dönüştürülebilir ve döngüsel modüller kullanılmış. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.
"Tasarımımız yalnızca yaşayacak, çalışacak ve ziyaret edecek insanlar için son derece sürdürülebilir ve sağlıklı olmakla kalmıyor, aynı zamanda alanı günün her saati canlandıracak ve şehrin bu bölgesine kültürel bir hava katacak çok çeşitli işlevleri de destekliyor. Kültürün ve yüksek kaliteli kamusal alanın birleştirici gücünü gerçekten kutlayacak." - Ben van Berkel, Kurucu ve Baş Mimar, UNStudio
Kısa bir süre önce UNStudio, Çin'in Nanjing şehri sahilinde, ofislerden hizmetlere, kamusal alanlardan toplum merkezli tesislere kadar çeşitli işlevleri bir araya getiren çok işlevli konut bölgeleri oluşturmanın faydalarını ortaya koyan karma kullanımlı büyük ölçekli bir geliştirme projesi için görevlendirildi. UNStudio ayrıca HKS ve Gehl ile birlikte Austin, Teksas'taki toplu taşıma sisteminin geniş ölçüde genişletilmesine öncülük etmek üzere seçildi. Ofis ayrıca Foster + Partners, Grimshaw Architects, MAD Architects, WilkinsonEyre, Safdie Architects ve Nikken Sekkei gibi mimarlarla birlikte 2023 World Architecture Festival'in finalistlerinden biri olarak yer alıyor.