Earthscape Studio'nun Geri Dönüştürülmüş Malzemelerle İnşa Ettiği Yapı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Yerel olarak üretilen tuğlalar ve geri dönüştürülmüş malzemeler, Hindistan'ın Kerala kentindeki Wendy House adlı bu tonozlu konutta yer alır. Bangalor uygulaması ve Earthscape Studio tarafından tasarlanan ev, sekiz dönümlük yoğun orman içinde yer alıyor ve mevcut doğayı bozmadan ağaçların arasında yer alacak şekilde tasarlandı.

Baş Mimar Petchimuthu Kennedy, Dezeen'e "Ana amacımız bölgedeki ağaçları ve diğer mevcut doğal özellikleri keserek doğaya zarar vermemekti. Bölgeyi ziyaret ettiğimizde mango, hindistan cevizi, küçük hindistan cevizi ve Hint meşesi gibi çok sayıda ağaç vardı. Onları rahatsız etmek istemediğimiz için yerinde bir sistem kurduk ve mevcut ağaçların yerleşimine göre evin şeklini belirledik." dedi. 

Wendy House

Çevredeki doğadan yararlanmayı amaçlayan Earthscape Studio geri dönüştürülmüş kamışlar, kırık fayanslar ve sahadaki toprak dahil olmak üzere sürdürülebilir mimari yapı genelinde yerel kaynaklı malzemeler kullandı. Stüdyo ayrıca alanın 50 kilometre yakınından temin edilen ve binanın tonozlu formunu oluşturmak için yerel işçiler tarafından birleştirilen geleneksel sithu kal tuğlaları (üç katmandan oluşan küçük tuğlalar) kullandı. Özellikle sürdürülebilir mimari malzemeler kullanılmış.

Wendy House

Kennedy yağmur suyu drenajını desteklemek için bir dizi eğimli çatı oluşturmayı içeren bir Hint çatı sistemine atıfta bulunarak "Kullandığımız tuğlalar daha önce Tamil Nadu'nun güney tarafında Madras teras çatısı adı verilen ünlü teknik için kullanılan küçük sithu kal tuğlalarıdır. Günümüzde teknik artık kullanılmıyor ve bu tuğlaları üreten topluluk üyeleri işsiz kalmış. Yerel toplumu işe dahil ederek onları geri getirmek istedik." dedi. 

Wendy House

Sürdürülebilir mimari örneklerden Wendy House her biri üç tuğla katmanı ve fabrikalardan gelen kırık kiremitlerden yapılmış, dördüncü bir geri dönüştürülmüş su yalıtım katmanından oluşan iki ayrı tonozlu hacme bölünmüş. Kennedy "Sürdürülebilir mimari projelerden binamızın yapısında çelik veya beton olmasını istemedik ve herhangi bir ağacı kesmek istemiyoruz. Bu timbrel tonoz tekniği çelik veya beton gerektirmeyen katener tabanlı bir tonoz. Tonozun kuvvetleri doğrudan temele aktarıldığı için katener formu kendi kendini dengeler." dedi. 

Wendy House

Tonozlu yapıların tepesinde yerel kaynaklı, geri dönüştürülmüş çamur kiremitlerinden yapılmış geniş bir çatı var. İçeride evin bir kanadında yatak odası, banyo ve depolama alanı diğerinde oturma odası, yemek alanı ve kiler bulunan açık bir planı var. Merkezinde küçük bir gölet bulunan bir avlu iki blok arasında uzanıyor ve her iki ucunda kavisli, sıkıştırılmış toprak duvarlarla bitiyor. Tonozlu yapıların iç cephe duvarlarındaki geri dönüşümlü kamışlarla çerçevelenmiş cam duvarlar, içeriden merkezi avluya bakar. Geri dönüştürülmüş kamışlar ayrıca bir yatak, kanepe ve mutfak tezgahı dahil olmak üzere yerleşik mobilyaların çerçevelerini oluşturmak için atık ahşabın yanında kullanıldı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)