Endüstriyel Binanın Peyzajla Bağlanması: ''Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi''
Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi Ege kıyısında 250.000 metre karelik zeytinlik alanda kurulmuştur. Konuk evi, satış dükkanı, üretim alanından oluşan kompleks yapı taş yapılar ve zeytin ağaçlarıyla çevrili etkileyici manzarasıyla İzmir'in Bademli Köyü'nde tipik bir Ege Peyzajına sahiptir. Zeytinyağı değirmeni Han Tümertekin Mimarlık projenin stratejisini ‘’endüstriyel bir bina peyzajla nasıl demirlenir ?’’ sorusuyla anlatıyor.
Türk mimarisinin esaslarının uygulandığı tesiste pompa kullanılmadan yağ elde etme fikriyle yola çıkıldı. Bu nedenle zeytinlerin üretim aşamasında aynı yerde preslenmesi gerekiyordu. Proje ekibi de bu senaryonun gerçekleşeceği güçlü kesitsel ilişkiler için uygun topografyayı oluşturmak istediler. Bunun için karar verilecek yerin yapım aşamasında mevcut bitki örtüsüne ve zeytin ağaçlarının etkilenmeyeceği bir yer olması önemli bir noktaydı.
Karar verilen alanda başlanılan yapı inşaat çalışmalarında yerel işgücü kullanılması tercih edildi. Buradaki amaç sanayileşmiş yapım teknikleri ile yerli iş gücünü entegre edebilmekti. Çelik yapısı İstanbul’da tamamlanan fabrika, bölgedeki mimari dokunun en önemli göstergesi el işçiliği kullanılarak taşlarla dolduruldu.
Beton, galvaniz çelik ve doğal taşların tercih edilmesinin bir başka sebebi ise açıkta kalan yapının bakım gerektirmeden korumasının sürdürülebilir olması idi. Projenin kamusal alanı olarak bilinen dükkan ve üretim alanından özel alan olan konuk evine geçişi kademeli bir saha planıyla gerçekleştirilmiş.
Proje aynı zamanda AB Çağdaş Mimarlık Ödülü olarak bilinen 2017 Mies van der Rohe Ödülü'nde ön seçim listesine giren 40 proje arasına girmiştir.
Proje Adı: Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi
Proje Bölgesi: Bademli Köyü
Proje Mimarları: Han Tümertekin Mimarlık
Proje Fotoğrafları: Cemal Emden
Kaynak : Designboom