Myanmar'ın Konut Krizi Prefabrik Bambu Konutlarla Çözüldü

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
"Housing Now" Myanmar'da mevcut olan uygun acil konut ihtiyacına bir çözüm niteliğindedir. Ülke çapında 1,8 milyondan fazla insan, 1 Şubat 2021'de gerçekleşen askeri darbe, ardından gelen iç savaş, istikrarsızlık ve iklim değişikliği sonucunda yerinden olmuş durumdadır. Dolayısıyla Myanmar'da konut arzı çok düşükken konut talebi son derece yüksektir. Myanmar merkezli bir mimari tasarım stüdyosu olan Blue Temple, bu duruma çözüm bulmak için yerel mimariden ilham alan prefabrik, düşük maliyetli bambu konut birimlerinin geniş çaplı üretimini geliştiriyor.

Blue Temple sosyal ve ekolojik değişimi amaçlayan projeler üzerinde gayretle çalışır. Stüdyo son üç yıldır bambu evler ve kamu yapıları için tasarımlar araştırıyor ve prototipler geliştiriyor. Stüdyo "Yerel pazarda ulaşılabilen mevcut tüm bambu çeşitleri arasında minik bambu son derece ucuz olan, kullanılmamış ve bol miktarda bulunan bir kaynağı oluşturuyor." diye açıklıyor. "Bu kaynağı ev inşa etmek için kullanarak, tek bir konutun fiyatını bir akıllı telefon fiyatına düşürebiliyoruz."

Myanmar'ın Konut Krizi Prefabrik Bambu Konutlarla Çözüldü

Myanmar'da 350'den fazla bambu çeşidi var ancak sadece yedi tanesi yük taşıma kapasiteleri sayesinde inşaatlarda sıklıkla kullanılıyor. "Daha küçük çaplı bambu, daha kompleks tasarımlara imkan veren yüksek bir bükme kapasitesine sahiptir. Birkaç ince 'yapısal olmayan' bambu çubuğunun bir araya toplanması, tek bir geniş çaplı bambu çubuğundan yapılan bir binaya nazaran hasara karşı daha dayanıklı bir yapı parçası oluşturabilir. Bu nedenle binanın sağlamlığı bu birleştirme yöntemiyle güçlendirilebilir." (Low, 2022).

Blue Temple optimize edilmiş bir bambu strüktürü elde etmek için "2D Topoloji Optimizasyonu" gibi gelişmiş hesaplamalı tasarım araçlarından istifade etmiş. Stüdyo "Yazılımın çıktısını değerlendirdik ve gerilim modelinden izo-eğrileri elde ederek yapısal çerçevenin küçük bambularını 3 boyutlu olarak şekillendirdik." diye açıklıyor. "Bu tasarım süreci küçük bambuların yapısal olarak işlevsel bir yapıda bir araya toplanmasını hesaplamamızı sağlıyor [ve] yapısal iskeletin maliyetini önemli ölçüde düşürüyor." Bambuları birbirine eklemek için farklı bağlama teknikleri test edildi, çelik kayış en doğru metot olarak değerlendirildi. Ayrıca Blue Temple ölçeklenebilir bir prefabrik çerçeve oluşturmak amacıyla bir dizi gerçek dünya prototipi geliştirdi.

Myanmar'ın Konut Krizi Prefabrik Bambu Konutlarla Çözüldü

Bambu konutların çerçeveleri özel bir üretim merkezinde prefabrik olarak üretiliyor. Blue Temple "Yapı sistemi birbirine kenetlenen küçük çaplı birleştirilmiş bambu yapısal iskeletlerden oluşuyor." dedi. Bu yapısal çerçeveler monte edildikleri çeşitli yerlere teslim edilir. Evin geri kalan bölümleri - duvarlar, zemin ve çatı - daha sonra inşa edilir. Çalışmalar yöre halkıyla iş birliği içinde yürütülüyor - Blue Temple kendi evlerini inşa etmeleri için insanları işe alıyor ve eğitiyor. Stüdyo "Bu hassas topluluklardan gelmiş eğitimli kişilerden oluşan dağıtılabilir bir görev gücü ağı oluşturmamızı sağlıyor." dedi. "Bu uzun vadeli iş birlikçi anlayış ailelerinin ihtiyaçlarını sağlayabilmeleri için onlara yeni iş fırsatları yaratıyor."

Myanmar'ın Konut Krizi Prefabrik Bambu Konutlarla Çözüldü

Blue Temple makul fiyatlı bambu konutların inşasını artırmak için bir dizi STK ve kalkınma ajansı ile iş birliği yapıyor.

Kaynak

Low, E.J. (2022) Blue Temple - a design for affordable bamboo housing, Better Bamboo Buildings.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)