Sürdürülebilirlik ve Toplumsal Entegrasyonun Mükemmel Bir Birleşimi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mühendisler Konseyi Genel Merkezi, yaşam, sanat ve teknolojiyi kusursuz bir şekilde bütünleştirerek refahı artıran vizyoner bir mimari olarak öne çıkıyor. İçinde karmaşık mühendislik çalışmalarını barındıran ve devasa bir yeşil alan üzerinde yer alan modern şaheser, şehri canlandırmak ve toplumdaki tüm insanlarla uyumlu bir şekilde kaynaşmak için halka açık bir park ve kütüphane içeriyor. Bina, etkileşimli bir deneyimle çalışma ve öğrenme için bir yer sunarak insanları iş birliği yapmak ve keşfetmek için bir araya getiriyor. Tasarım, doğal kaynak tüketimini en aza indirmek ve karbon üretimini azaltmak için mühendislik yeniliklerini ve çevre dostu malzemeleri entegre ederek yaşam kalitesini artırmaya öncelik veriyor.
Mühendisler Konseyi, Tayland'daki tüm profesyonel mühendislik hizmetleri için standartları kontrol eden bir düzenleyici. Binanın hem yenilikçiler hem de bireyler için dinamik bir merkez olması öngörülüyor. Geleneksel bir ofis binası kavramının ötesine geçerek, mühendislerin bilgi paylaşımı, öğrenme ve başkalarına katkıda bulunmaları için bir toplanma yerinden daha fazlası olmayı hedefliyor. Daha ziyade, canlı bir bağlantı noktası olmayı, mahallelinin yaşamlarını zenginleştirmeleri ve topluluk duygusunu geliştirmeleri için bir alan sağlamayı amaçlıyor. Dahası, tasarım, refahı sağlamak ve enerji tüketimini pasif olarak en aza indirmek için mühendislik yenilikleriyle entegre edilmiş.
Bina iki bölüme ayrılmış: alt bölge ve üst bölge. Alt bölge, Tayland modern mimarisinin bir dönüşümünü ve halk için devasa bir yeşil alanı sergiliyor. Cephe, ofis alanı için bir güneş kırıcı olarak hizmet veren dikey ve yatay desenlere sahip. Üst bölge, sadece enerji tüketimini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda minimum doğal ışık gereksinimi olan işlevsel alanları tanımlayan delikli alüminyum cephe içinde gizli mühendislik teknolojisinin heykelsi bir formunu sergiliyor. Çatı bahçesi, alt ve üst bölgeler arasında bir geçiş alanı görevi görerek kentsel ısı adası etkilerini etkili bir şekilde azaltıyor.
Mühendislik yenilikleri tüm binanın tasarımına entegre edilmiş, yapı kolonlara ihtiyaç duymadan 16 metreye kadar uzayarak inşaat mühendislerinin yeteneklerini ortaya koymuş. İklimlendirme sistemi enerji tasarruflu olacak şekilde tasarlanmış olup, 2 sıcaklıklı soğuk su sistemi kullanılarak %40 tasarruf sağlanmış. Binada ayrıca bitki sulaması için iç mekan suyunun yeniden kullanılması ve su arıtımı için doğal bir bahçe kullanılması gibi sürdürülebilir uygulamalar da yer alıyor. Robotik bir park sistemi verimliliği artırırken, şeffaf bir ekran önemli bilgileri aktarıyor. Geri dönüştürülmüş malzeme iç mekanın ve peyzajın %20'sinden fazlasına uygulanmış.
Bugün ve yarın için zamansız mimari ve gelecek için paylaşıma yönelik mimari tasarım ile temsil edildi ve alan kullanımını optimize etmek için yeniden tasarlandı. Bina, hem kuruluş hem de çevre topluluklar için yaşam kalitesini artırmaya odaklanarak titizlikle tasarlanmış. Olumlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratmak için hem içeride hem de dışarıda her ayrıntı dikkatle düşünülmüş ve bina içinde araç kullanımını azaltmayı hedeflenmiş. Bina içinde trafik sıkışıklığını önlemek, kirliliği azaltmak ve toplum için daha güvenli bir ortam yaratmak amacıyla otomatik bir park sistemi uygulanıyor.
Mühendisler Konseyi, toplumu ve toplumsal ilerlemeyi teşvik eden yenilikçi bir mimari proje öngörüyor. Erişilebilir kamusal alanlara öncelik veren proje, komşuları ve eğitim kurumlarıyla iş birliğine davet ediyor. Proje, mühendisliğin ötesinde, çeşitli mesleki gelişime katkıda bulunmak için dış kuruluşları da ağırlıyor. Kentsel estetiği koruma taahhüdü, çevreyle sorunsuz bir entegrasyon sağlayarak özenli ve sürdürülebilir mimarinin bir sembolünü oluşturuyor.
Mimarlar: AATTN8A
Alan: 11100 m²
Yıl: 2022
Fotoğraflar: DOF Sky|Ground, Yamastudio, Supakorn Soontararak