Yeşil Binalar Şehirleri Doğayla Buluşturacak
Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda yer alan gayrimenkul sektörü, gelişen teknoloji ve 21. yüzyılın toplumsal hassasiyetiyle birlikte dönüşüm sürecine hazırlanıyor. Yaşam alanlarının konforlu, verimli ve doğaya saygılı olarak gelişmesini hedefleyerek gayrimenkul sektörüne katma değer sağlayan iş insanları, yatırımcılar, müteahhitler, gayrimenkul sektörü temsilcileri ve 12 farklı ülkeden mimarların katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Mimarlık, Ekolojik ve İnsan Odaklı Yapılaşma Zirvesi Archisections, 500 kişinin katılımıyla İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti.
Enerji tasarrufu, çevre tahribatının en aza indirilmesi, yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması, yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmamasıyla sera etkisini oluşturan yansımaların azalması ve oksijen üretmesi gibi birçok fayda sağlayan yeşil binalarla kentleşmiş bölgelerde daha yeşil, daha mavi ekolojik yapılaşma modelinin benimsenerek şehirlerde doğaya nefes aldırma vizyonuyla yola çıkan Archisections, sektöre yön veren yaklaşık 500 profesyonelin katılımıyla 19 Ekim 2018 tarihinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti.
Kentsel tasarımdan mimariye uzanan yelpazede sunumlar içeren, doğanın gücünü yaşamlarımızda yoğun olarak hissettiğimiz uluslararası mimari bir platformda buluşma sağlamak ve sorunlara çözüm aramak amacıyla hazırlanan Uluslararası Mimarlık, Ekolojik ve İnsan Odaklı Yapılaşma Zirvesi Archisections’da “Yeşil ve mavinin sonsuz tonlarının hakim olduğu sürdürülebilir ekolojik dengeyle konforlu yaşama alan yaratabilir miyiz?” sorusunun yanıtı arandı. Çevreciliğe sahip bir idare anlayışı ile tasarıma önem veren şehirlere sahip bir ülke olgusunu ön plana alarak, dünyanın yedi kıtasından çözüm örnekleri, ezber bozan farklı yaklaşımlar, şehircilikte devrim yaratan vaka analizleri yapılan zirvede İstanbul için çözüm arayışları da sunuldu.
Prof. Dr. Süha Özkan’ın Mimarlık ve Kentlerde Akupunktur sunumu, Y. Mimar Sevinç Ormancı’nın doğanın gücü; su, rüzgar, güneş ile yaşam enerjisi yükselen şehir Hiroshima sunumu, Mimar Joe Coriaty & Mimar Michael Lehrer & Mimar Mia Lehrer’in Los Angeles Sürdürülebilirlik Planı sunumu gibi vaka incelemelerinin katılımcılarla paylaşıldığı Archisections’da mimarlar, iş insanları, yatırımcılar, müteahhitler, gayrimenkul sektörü temsilcileri, iç mimari sektöründeki firmalar, şehir planlamacıları, turizmciler, mühendisler ve mimarlık bölümü öğrencileri katılım göstererek, geleceğin doğa dostu şehirlerinin nasıl tasarlanması gerektiğini vaka analizleri ve en iyi uygulama örnekleriyle inceledi.
Türk Hava Yolları, Kale Grubu, Vitra, Kütahya Porselen, GAD Mimarlık Vakfı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Green Solution Provider, İmmergaz, Çebi Kilit, DYO ve Aligatör gibi sponsorlarla gerçekleşen zirvede, ülkemizden ve dünyadan alanında tanınmış pek çok isim konuşmacı olarak yer aldı. Yeşil yol projeleri, geleceğin şehirleri, endüstriyel şehirde yaşam, mimaride sürdürülebilirlik planları, eko yenilenebilir enerjiler, dünden bu güne Hiroşima gibi konuların yer aldığı zirvenin konuşmacıları arasında GAD Vakfı Başkanı Mimar Gökhan Avcıoğlu, Sedeko Mimarlık Sahibi Y.Mimar Sevinç Ormancı, GYODER Başkan Yardımcısı ve Kentsel Dönüşüm Öngören Hukuk Bürosu Yetkilisi Prof. Dr. Gürsel Öngören, Frederick Fisher & Partners Ortağı Mimar Joseph Coriaty, World Architecture Community Başkanı Prof. Dr. Süha Özkan, Tabanlıoğlu Mimarlık Yetkilisi Mimar Murat Tabanlıoğlu, Hamzah&Yeang Architects Yetkilisi Mimar Ken Yeang, Lehrer Architects Yetkilisi Mimar Michael B. Lehrer ve Peyzaj Mimarı Mia Lehrer, Ceo H. Serhan Süzer, Strateji Destek Platform Kurucu Ortağı Şehir Planlamacısı Faruk Göksu, Mimar - Yazar Nevzat Sayın, David Miller Architects Yetkilisi Mimar David Miller göze çarpan isimler yer alıyor.