Yeşil Terasların Var Olduğu Sürdürülebilir Bir Konut
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
BANGALORE HİNDİSTAN'DA A THRESHOLD'UN INNEFABLE LIGHT HOUSE'U
Hindistan'ın Bangalore kentindeki Bannerghatta Yolu'nun dışında, dar bir kentsel bağlamda yer alan sürdürülebilir mimari Ineffable Light House doğal ışık, havalandırma ve erişilebilir yeşil alanların uyumlu bir şekilde iç içe geçtiği gözenekli bir konut olarak ortaya çıkıyor. Yerel mimarlık ofisi A Threshold, arsanın sınırlamalarına karşı koymak için tasarımı tamamladı ve ışığı öncelikle yola bakan kenar olan doğudan ve yukarıdan çekti. Geleneksel Hint tapınaklarındaki ışık kalitesinden esinlenilerek, dışarıdan içeriye doğru gidildikçe karanlığın yoğunluğu artıyor ve bir geçiş hissi yaratıyor. Ayrıca merkezi hacme stratejik olarak yerleştirilen bir tavan penceresi, bir tapınaktaki Garbhagriha'yı (kutsal alan) anımsatan doğal aydınlatma akışlarını getiriyor. Bu ışık ve gölgenin konut içinde önemli unsurlar haline geldiği, zaman ve mevsimlerle birlikte gelişen mekana meditatif bir nitelik katıyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş.
MEVCUT BİR GULMOHAR AĞACININ ETRAFINDA KONUT ORGANİZE ETMEK
Sürdürülebilir mimari örneklerden Ineffable Light konsepti A Threshold ekibine tasarım için temel bir ipucu sunan mevcut büyük bir Gulmohar ağacı ile başladı. Planda evi kamusal ve özel bölgelere ayıran bir eksen oluşturulmasına yardımcı oluyor. İklim ve işlevsellik göz önünde bulundurularak, kuzey tarafı daha açık olarak belirlenmiş ve ders çalışma ve aile yaşamı gibi günlük toplanma faaliyetlerine izin veriyor. Güney tarafı ise tuvalet ve yatak odası dolapları gibi konut sakinlerinin gün içinde genellikle daha az zaman geçirdiği alanlara hitap ediyor. Bu bölümde Gulmohar ağacının yapraklarıyla uyumlu ve onları barındıran yeşil teraslar güneye doğru uzanmakta, sanki yaprakları binanın tüm cephesini kaplamış gibi doğayı yapılı formla sorunsuz bir şekilde harmanlar. Ayrıca bu tasarım stratejisi, caddeden bakıldığında binanın ölçeğini küçültmeye hizmet eder.
Bu kısım evin içinden ağacı deneyimlemek için birden fazla fırsat sunarak mimarların doğayla yakın bir bağ kurma hedefini gerçekleştiriyor. Yemek, mutfak, oturma, aile ve toplanma alanları bu ağacın çerçevelenmiş görüntülerini elde etmek için stratejik olarak açılıyor. Yeşil teraslar aynı zamanda iç mekanda da çoğaltılarak yaşam ve yatak odası alanlarının uzantıları haline getirilmiş, iç ve dış alan yaşamı arasında kesintisiz bir geçiş sağlanmış. Birbiriyle bağlantılı yeşil avlular, üst üste binen bölümler ve katlar, sakinlerin sürdürülebilir mimari projelerden evin her yerinde görsel bağlantıya sahip olmalarını sağlıyor.
Son olarak merkezi eksen, tüm evi özenli bir alan ve faaliyet katmanıyla birleştiren ve aynı zamanda doğa ile bir bağlantı kuran bir odak noktası olarak hizmet verir. Merkezi alan çeşitli faaliyetleri sorunsuz bir şekilde bir araya getiren ve bunların bağımsız ancak bir bütün olarak uyumlu bir şekilde çalışmasına izin veren bağlayıcı bir unsur görevi görür.